FORBRUKERTEKNOLOGI

Løfterikt «Internett OS» klar i beta

Xcerions XML-baserte «OS» lover plugin-fri kjøring av enhver applikasjon i enhver nettleser.

2. okt. 2007 - 13:02

Etter seks års utviklingsarbeid i det skjulte, kunngjorde det svenske selskapet Xcerion en ny type produkt i mars i år.

    Les også:

Produktet heter offisielt «XML Internet Operating System», altså XML Internett operativsystem, forkortet XIOS/3. Det dreier seg et om abstraksjonslag for å kjøre applikasjoner inne i en nettleser. Poenget er å sikre at nettapplikasjonen kan kjøre helt uavhengig av operativsystemet i klienten, og uten at det er behov for å utvide nettleseren med spesielle plugins tilpasset både hver enkelt applikasjon og plattformen som nettleseren kjøres på.

Systemet virtualiserer filsystem og lagring. Det gjør det dermed mulig å lagre applikasjonene og deres data lokalt, og kjøre dem via nettleseren uten at man er tilkoplet Internett.

XIOS/3 er videre også en utviklingsplattform for denne typen universelle nettapplikasjoner. Xcerion mener plattformen legger grunnlag for ekstrem rask utvikling av programvare, og at mange hundre aktuelle applikasjoner egner seg for XIOS/3. De spår at systemet deres kan åpne for «en ny æra» innen programvare som tjeneste – «software as a service» eller SaaS.

– Dette er starten på en grunnleggende endring i informasjonsbehandling. Nettleseren oppfinnes på nytt, fra å være et verktøy for å lese informasjon til å bli en plattform for applikasjoner og et API, mens det tradisjonelle operativsystemet trer i bakgrunnen, sier Xcerion-sjef Daniel Arthursson i en pressemelding.

Tilgangen til en tidlig utgave av systemet har hittil vært forbeholdt en begrenset gruppe testere. I dag sier Xcerion at de lanserer XIOS/3 som åpen beta.

I første omgang er det snakk om en begrenset beta, med kjernen i systemet, en brukerarbeidsflate, noen på applikasjoner, et virtuelt XML-basert filsystem og en XML-teksteditor for å skrive applikasjoner, det hele med støtte for versjon 6 eller nyere av nettleseren Internet Explorer.

I løpet av inneværende kvartal vil dette utvides med følgende egenskaper:

  • Et grafisk utviklingsmiljø for XML-applikasjoner
  • Applikasjoner som tekstbehandler, presentasjonsprogram, e-post, avtalebok og RSS-leser
  • En markedsplass for å finne fram til, samt dele og selge, applikasjoner og innhold
  • Støtte for nettleseren Mozilla Firefox
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.