BEDRIFTSTEKNOLOGI

Logiske partisjoner under OS/400

Til den varslede oppgraderingen 21. mai, hører også en rekke nye egenskaper for bedre sikkerhet når AS/400 brukes til web generelt og elektronisk handel spesielt.

Eirik Rossen
9. feb. 1999 - 16:45

- Logisk partisjonering er nok et eksempel på hvordan AS/400 arver stormaskinegenskaper, sier IBMs Norden-ansvarlige for mellomstore systemer, Carsten Dilling. - Logisk partisjonering betyr at du oppretter en egen instans av operativsystemet, med egen prosessor, minne og disker. Hver instans kjøres helt uavhengig av hverandre, og alle systemverdier settes uavhengig av hvordan de er definert i andre logiske partisjoner eller i hovedpartisjonen.

Egenskapen krever med andre ord minst to prosessorer: En for hovedpartisjonen, en for hver av de logiske partisjonene. Den nye toppmodellen 740 med 12 prosessorer vil da kunne kjøre 12 ulike instanser av operativsystemet.

Motivet for logisk partisjonering er muligheten til mer effektiv kjøring av maskinvaren. Et flernasjonalt selskap kan dele opp en fysisk maskin i ulike instanser med hvert sitt systemnavn, tidssone, nasjonalspråk og så videre. Hver instans kan ha sin spesielle miks av belastningsfordelingen på transaksjoner og klient/tjener. Eller man kan prøvekjøre en ny applikasjon i en egen logisk partisjon før den fordeles til hele organisasjonen.

Andre nye egenskaper til oppgraderingen 21. mai av OS/400 fra versjon 4 release 3 til release 4:

  • sikrere og raskere støtte for Java
  • bedre interoperabilitet mellom Java og andre språk
  • virtuelle private nett
  • nye løsninger for klynger (clusters)
  • i september kommer DB2 Universal Database for AS/400 med støtte for objektrelasjoner
  • egen Windows-klient (Client Express for Windows) som gir tilgang til tjenester som fil, utskrift, ODBC, virtuelle private nett med mer
  • alle klientfunksjoner nytter SSL (Secure Sockets Layer) for bedre sikkerhet
  • SSL nyttes også til http, LDAP (standard katalogtjeneste) og Telnet

Et 50 kB stort dokument på engelsk med detaljerte forklaringer og pekere til enda mer detaljerte forklaringer, er inntil videre tilgjengelig på denne adressen (som det ikke er noen peker til på IBMs AS/400 nettsted): http://www.ibmlink.ibm.com/usalets&parms=H_299-022

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.