BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lokal Sharepoint strupes bevisst

Ny funksjonalitet skal hentes fra nettskyen, sier Microsoft.

Oslo, den første applikasjonen over Microsofts norskutviklede datamodell Office Graph, er et eksempel på hvordan Microsoft satser på at innovasjon i hovedsak skal forbeholdes nettskyen. Skjermbildet viser hvordan Oslo gir umiddelbar innsikt i de faktiske sosiale forbindelsene i en organisasjon.
Oslo, den første applikasjonen over Microsofts norskutviklede datamodell Office Graph, er et eksempel på hvordan Microsoft satser på at innovasjon i hovedsak skal forbeholdes nettskyen. Skjermbildet viser hvordan Oslo gir umiddelbar innsikt i de faktiske sosiale forbindelsene i en organisasjon.
5. mars 2014 - 07:09

Service Pack 1 til Sharepoint Server 2013 spiller naturlig nok en viktig rolle på Microsofts pågående konferanse – med 10 000 deltakere – Sharepoint 2014. Signalene er klare: Oppdateringene til produktet er først og fremst beregnet på å lette bedrifters overgang til skytjenester.

Det loves en helt ny Sharepoint-server i 2015, men det virker som den kan bli den siste. Microsoft sier de kan levere større verdi til sine kunder gjennom nettskyen, og at de følgelig vil fokusere på Sharepoint Online som innovasjonsarena, særlig innen det sosiale.

Denne holdningen kommer spesielt klart fram i de offisielle blogginnleggene til henholdsvis Jeff Teper, «Corporate Vice President of Office Service and Servers group», og Jared Spataro, Microsofts «General Manager of Enterprise Social».

Det er ikke snakk om å tvinge kunder til å gjøre noe overilt.

– Vi innser at ikke all kunder er klare til å overføre alle sine investeringer til nettskyen i én omgang. Vi forplikter oss til å arbeide tett med alle og minske gnisningene for å få dere i gang, skriver Teper.

Det er denne forståelsen for at kunder trenger tid til gradvis overgang til nettskyen som begrunner, ifølge Teper, avgjørelsen om å tilby nok en vanlig server-utgave av Sharepoint og Exchange i 2015.

Teper lover også fortsatt støtte til hybrid implementering av Microsoft-produkter. Men han advarer:

– Våre serverutgaver vil omfatte noen, men ikke alle, opplevelsene der har vært vitne til i dag [det vil si det som ble demonstrert på konferansen]. Årsaken er datakraft og integrerte aspekter som bare leveres med Office 365.

Han legger til:

– Jeg ønsker å gjøre det helt klart: Vi vet vi kan levere større verdi til dere gjennom nettskyen, som dere har sett i dag gjennom disse flotte nye opplevelsene. Jeg ønsker også å være helt klar på at vi er forpliktet til å hjelpe dere i de kombinasjonene og i den takten som passer dere.

Og så slår han fast de fremste egenskapene til Sharepoint Server SP1:

– Dere kan knytte deres lokalt installerte Sharepoint 2013-servere til skyen, trekke inn OneDrive for Business eller Yammer som de første oppgavene i nettskyen, og kjøre dette parallelt med eksisterende Sharepoint-investeringer.

Innlegget til Spataro inneholder mer konkret veiledning: Sats heller på nettskytjenesten Yammer enn på lokal Sharepoint hvis dere tenker å innføre interne sosiale tjenester.

– Vi leverte grunnleggende sosiale egenskaper med Sharepoint Server 2013. Det siste halvannet år har jeg fått mange spørsmål om man bør implementere Sharepoint Social eller Yammer. Svaret mitt har alltid vært: Velg Yammer.

Spataro forklarer at selv om det kommer en ny Sharepoint Server i 2015, og selv om denne fortsatt vil leveres med «sosiale egenskaper», er det ikke snakk om å tilføre ny funksjonalitet.

– Våre investeringer innen det sosiale vil fokuseres på Yammer og Office 365, slik at vi kan innovere raskt og dra fordel av den virale brukeropptakelsen som gjør det sosiale så kraftig.

Merk at Office Graph og Oslo, Microsofts nye norskutviklede søketeknologi for bedriftstjenester, lanseres utelukkende for nettsky-produktet Office 365. Denne nye funksjonaliteten vil ikke nedfelles i neste Sharepoint Server.

Spataro erkjenner at mange Sharepoint-kunder vil ha store lokale installasjoner i mange år framover. De vil ikke sperres fra ny teknologi, men de må belage seg på å hente den fra nettskyen. Nyheter i Sharepoint Server vil i alt vesentlig bestå av integrasjonsmuligheter mot stadig flere nettskytjenester.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Vi har høye ambisjoner. Vi tar sikte på bokstavelig talt å endre hvordan folk får ting gjort på jobb.

Hva skal kundene gjøre nå?

– Det er enkelt: Begynn å jobbe som et nettverk i dag ved å være med på Yammer. Legg så inn flere sosiale evner, fra Office 365 og Microsoft Dynamics, etter hvert som de blir tilgjengelige gjennom hele 2014.

Detaljene i Sharepoint Server 2013 SP1 er gjenstand for et eget offisielt blogginlegg fra Sharepoint Product Group.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.