"NRK=Elefant i glasshus"

Lokalradioene raser mot NRKs P5-planer

- Nå er det på tide at vi får en debatt om hvilke mål NRK skal fylle for det norske samfunn, betalt med tvangslisens, og hvilke deler av programtilbudet som skal og må overlates til de private aktørene. Vi kan ikke leve med at en lisensfinansiert kringkaster ter seg som en elefant i glasshus, sier generalsekretær Lars Bruusgaard i Norsk Lokalradioforbund.

- Nå er det på tide at vi får en debatt om hvilke mål NRK skal fylle for det norske samfunn, betalt med tvangslisens, og hvilke deler av programtilbudet som skal og må overlates til de private aktørene. Vi kan ikke leve med at en lisensfinansiert kringkaster ter seg som en elefant i glasshus, sier generalsekretær Lars Bruusgaard i Norsk Lokalradioforbund.

I går skrev digi.no om den nye digitale radiokanalen til NRK, P5, som skal starte parallelle digitale og analoge sendinger fra årskiftet. NRK forklarer opprettelse av P5 med et pålegg i digital radio-konsesjonen til NRK om å sende riksradiosendinger i DAB-nettet.

NRKs P1 på FM-båndet har en sterk regional profil med fem og en halv time distriktsendinger hver dag. Disse vil NRK erstatte med egenprodusert stoff til P5 som skal ha en urban profil. Radiodirektør Tor Fuglevik forsvarer byprofilen med at det er i de store byene DAB-radioen først vil kunne tas inn i Norge.

Målgrupper er folk i aldersgruppen 25 til 45 år. Med analoge FM-sendinger fra oppstarten og ihvertfall frem til 1. januar 2001 vil NRK i begynnelse blant annet gå rett i strupen på storbykonseptet til Radio 1.

Dermed reagerer lokalradioene på at det verken er en riksprofil eller analog profil på sendingene. De mener at det bare er vikarierende motiver fra NRKs siden for å starte en ny regional radio på FM-båndet.

Norsk Lokalradioforbund (NLR) utrykker seg i svært kritiske ordelag og mener NRK kaster folk blår i øynene når de sier de håper at de analoge sendingene kan trappes ned allerede fra 1. januar 2001. Dette skriver forbundet i en pressemelding.

Lars Bruusgaard, generalsekretær i Norsk Lokalradioforbund.
Lars Bruusgaard.

- Å begrense problemet for andre radioer på kort sikt med utsagn om at man etter ett år håper å trappe ned FM-sendingene, er i verste fall å kaste blår i øynene på folk. At man i tillegg forutsetter ledige analoge frekvenser for de planlagte bykanalene sier også mye om at NRK fremdeles lever godt på fettreservene fra monopoltiden, sier generalsekretær Lars Bruusgaard i NLR.

Problemet med en hurtig overgang fra analog til digital radio er ikke minst at det tar svært lang tid før konsumentene skaffer seg DAB-mottakere, og det blir mulig å nå en kritisk masse med lyttere. Høy pris på digitale mottakere er en av fartsdumpene før FM-lytting blir historie.

Lokalradioforbundet mener også at det er forutsatt av Stortinget at NRK ikke uten videre kan drive lokal kringkasting i konkurranse med lokale konsesjonærer. Bruusgaard viser til Kulturdepartementets avgjørelse i forbindelse med lokale prøvesendinger gjennomført av P4 i Bergen for noen måneder siden; Lokale sendinger krever lokal konsesjon, er forbundets konklusjon.

- Selv om NRK ikke er underlagt regulære konsesjonsbestemmelser, har dette mediepolitisk vært forutsatt lokalkonsesjon i byer og mindre områder. For lytterne vil et produkt som det NRK planlegger oppfattes som lokalt. Vi frykter at dette bare er begynnelsen, sier Bruusgaard som refererer til en tidligere artikkel i digi.no der radiodirektør Tor Fuglevik presiserer at det er nødvendig for NRK å redusere sin egen radiodominans.

- Når det gjelder å klamre seg til en lytterandel i underkant av 50 prosent er det ingen grenser for hva NRK får seg til å lansere, mener han.

- Lanseringen av P5-radioer i storbyene fra år 2000 med stjålet navn er et klart uttrykk for at NRK ønsker å gresse på lokalradiomarkedene etter lokalradioenes sterke vekst gjennom 1998, mener forbundet.

Allerede i 1989 ble det opprettet en nærradio i Eidsvoll som tok navnet P5 Radio Eidsvoll. Disse tok sammen med Radio Dalane i Egersund i 1996 initiativet til et nærradionettverk ved navn P5 Norge. I fjor gikk det konkurs, men fortsatt er har en del av lokalradioene i nettverket beholdt P5-navnet deriblant P5 Radio Eidsvoll.

Ingen av disse aktørene har imidlertid sikret seg opphavsretten til navnet.

- At det har eksistert lokalradioer med navnet P5 siden 1989 er åpenbart ikke vesentlig for NRK når de slipper planene om et nytt radioprodukt fra neste år med dette navnet. Men det er selvsagt vesentlig, hevder generalsekretæren.

Det har ikke lykkes digi.no å få tak i radiodirektør Tor Fuglevik i NRK Radio.

Til toppen