Lokker på Gmail-brukere

Microsoft vil ha flere brukere til Outlook.com.

Lokker på Gmail-brukere
Brukergrensesnittet til Outlook.com er enkelt og ryddig,i alle fall når man har ryddet skikkelig i innboksen. Feltene til høyre er testannonser. Bilde: digi.no

Microsoft kunngjorde i går at e-posttjenesten selskapet lanserte i august i år, Outlook.com, har fått mer enn 25 millioner aktive brukere. Tallet er ikke overraskende høyt, siden Outlook.com på sikt skal erstatte Microsofts Hotmail-tjeneste og fordi brukerne av Hotmail aktivt har blitt invitert over i Outlook.com.

Microsoft ønsker også at mange av de som i dag bruker Google e-posttjeneste, Gmail, skal flytte over til Outlook.com. Selskapet skal ha funnet ut at så mange som hver tredje bruker av Outlook.com også er aktive Gmail-brukere som tester ut Outlook.com.

Microsoft har hyret et ikke navngitt analyseselskap til å rekruttere hundre personer som hadde Gmail som sin primære e-posttjeneste. Disse ble bedt om å videresende e-posten fra Gmail til Outlook.com og å bruke Outlook.com i stedet. Ifølge Microsoft skal fire av fem ha sagt at de ville bytte fra Gmail til Outlook.com etter testperioden.

Det er særlig spamfiltreringen, mulighetene for deling av bilder og Office-dokumenter, samt det visuelle inntrykket av tjenesten, som skal ha blitt trukket fram av testpersonene som fordeler ved Office.com.

I blogginnlegget skriver Microsoft at Outlook.com er i ferd med å bli oppdatert slik at det skal være enklere for Gmail-brukere å flytte over. Men bortsett fra mulighet til å lage identiske tastatursnarveier i Outlook.com som i Gmail, samt noe annen kopiert funksjonalitet, nevnes det ikke noe konkret hva som skal gjøre overgangen enklere.

En relatert nyhet er at en Outlook.com-applikasjon nå er gjort tilgjengelig for Android. Men godt over halvparten av de som har rangert applikasjonen, har gitt den bare én stjerne.

Outlook.com-appen for Android
Outlook.com-appen for Android Bilde: Microsoft

Gmail+Drive

Nå er det ikke slik at Google sitter stille og ser på at konkurrentene kommer med nye og bedre tjenester. Selskapet har oppdatert Gmail flere ganger i høst. Blant annet inkluderer dette muligheten for å skrive ny e-post i det samme vinduet som man hele tiden kan se e-postoversikten og e-postmeldinger man velger å åpne.

Deling av filer fra Google Drive (Disk) via den nye dialogen for ny e-post i Gmail.
Deling av filer fra Google Drive (Disk) via den nye dialogen for ny e-post i Gmail. Bilde: digi.no

I går ble Gmail tettere integrert med Google Drive/Google Disk, noe som skal gjøre det enklere å distribuere store filer til e-postmottakere. Filer på opptil 10 gigabyte støttes. Under skrivingen kan man nå fra en egen knapp i brukergrensesnittet velge filer fra Google Drive som man ønsker å dele med e-postmottakerne. Filene sendes ikke sammen med e-posten. I stedet settes det inn en lenke som gir mottakeren tilgang til filen. I det e-posten sendes, blir brukeren spurt om hva slags tilgang (lese, kommentere, skrive).

Det er mulig å begrense tilgangen til filen slik at den bare gjelder enkeltmottakere, men da må mottakerne ha en Google-konto.

Gmail-brukeren blir alltid spurt hvordan de "vedlagte" filene skal deles, dersom de ikke er delt fra før.
Gmail-brukeren blir alltid spurt hvordan de "vedlagte" filene skal deles, dersom de ikke er delt fra før. Bilde: digi.no

Nyheten er kanskje ikke så stor, siden det fra før er mulig å dele filer direkte fra Drive (noe som også er mulig fra Microsofts Skydrive). Men i noen tilfeller er det kanskje mer praktisk å gjøre dette via e-postgrensesnittet.