Lommedata fra Apple

Mandag lanserte Apple Newton MessagePad 2000 og Newton eMate 300 to nye medlemmer i serien av Newton lommedatamaskiner. Newton-modellene er kjent for sine pennbaserte klikk og pek grensesnitt samt evne til å tyde håndskrift. Message Pad 2000 har ti ganger raskere ytelse enn forgjengeren, mens eMate 300 er en finurlig, østersformet lommedatamaskin som tåler juling og er beregnet på skoleelever.

Mandag lanserte Apple Newton MessagePad 2000 og Newton eMate 300 to nye medlemmer i serien av Newton lommedatamaskiner. Newton-modellene er kjent for sine pennbaserte klikk og pek grensesnitt samt evne til å tyde håndskrift. Message Pad 2000 har ti ganger raskere ytelse enn forgjengeren, mens eMate 300 er en finurlig, østersformet lommedatamaskin som tåler juling og er beregnet på skoleelever.

De fleste av oss forbinder lommedatamaskiner med kalkulatorer med knøttetastatur. Allikevel stemmer ikke dette med virkeligheten. Siden 1993 har Apple produsert en lommedatamaskin, en såkalt PDA (personal digital assitant) med et pennbasert klikk og pek grensesnitt som gjennkjenner håndskrift - under navnet Newton MessagePad . Apple kom først med Newton 110, deretter 120, og nylig 130. Mandag lanserte Apple den nyeste generasjonen i sin serie med lommedatamaskiner, Newton MessagePad 2000 og eMate 300 og viser med dette at Newton-plattformen utvikler seg og blir stadig bedre med hensyn til design og ytelse. George Scalise, Apples nestkommanderende, skrøt nylig at den nye Newton-serien er opptil ti ganger raskere enn den forrige.

Newton MessagePad 2000

Utseende- og programvaremessig er MessagePad 2000 veldig lik sin forgjenger 130, den store forskjellen er invendig. Maskinen er basert på en 162-MHz StrongARM RISC-prosessor laget i et samarbeid mellom Apple, Digital Equipment og ARM som gjør at MessagePad 2000 er hele ti ganger raskere enn forgjengeren - uten å koste ti ganger mer!

Tradisjonelt har man kommunisert med Newton kun via det pennbaserte grensesnittet, men med MessagePad 2000 får man også opsjonen til å kjøpe et hendig reisetastatur. I den nye modellen har Apple øket utbygginskapasiteten fra en til to type II PC kort . Selskapet har også doblet RAM kapasiteten fra 2.5 til 5 MB. Med alkalinbatterier kan Newton holde det gående i 24 timer - sannsynligvis et stykke lenger enn brukeren.

Newton skal ikke konkurrere med konvensjonelle, bærbare datamaskiner, men skal være en avansert, digital filofax med mulighter for Internett-tilkobling. MessagePad 2000 kommer med programvare til å sjekke e-post og navigere seg rundt på Internett. Med en pris på rundt $1000 og en vekt på godt under kiloen, er den ment å være et verktøy for mobile brukere som har behov for enkle Internett-tjenester og kunne bære datamaskinen i lomma.

Newton eMate 300

Newton familiens nyeste tilskudd er Newton eMate 300, laget spesielt for elever ved barne- og ungdomsskoler. Den er designet for å tåle røff behandling og er utformet som en østers for å appellere til barn og ungdom. I motsetning til MessagePad-serien, kommer eMate med innebygget tastatur, og den er ideelt egnet til skoleturer og eskursjoner.

Begge Newton modellene har innebygget infrarød sender og mottaker, noe som gjør at de enkelt kan kommunisere med hverandre uten ledninger selv om disse finnes. Med programvare som følger med kan lærere enkelt og trådløst oppdatere informasjon på alle maskinene i et klasserom full av eMates. I pakken følger også med et tegneprogram slik at elevene kan tegne på skjermen med blyanten som følger med alle Newton-modeller.

eMate kommer med en 25 MHz ARM 710a prosessor som er tregere enn StrongARM-prosessoren, men tre ganger raskere enn den gamle Newton 130. For å unngå at elever navigerer rundt på Internett uten assistanse, følger det ingen Internett programvare med eMate.

I likhet med MessagePad 2000 vil eMate være allment tilgjengelig i USA i begynnelsen av 1997. Prisen ventes å ligge på rundt $800.

Fordi alle ansvarlige hos Apple i Norge var på forretningsreise, kunne ingen gi svar på pris og tilgjengelighet for de nye Newton-modellene i Norge.

Til toppen