Lommedatamaskin med musikk og video

Casio lanserte tirsdag to nye personlige digitale assistenter: Toppmodellen er utstyrt med fargeskjerm og har kraftig nok prosessor til avspilling av MPEG-filer med både musikk og video.

Casio lanserte tirsdag to nye personlige digitale assistenter: Toppmodellen er utstyrt med fargeskjerm og har kraftig nok prosessor til avspilling av MPEG-filer med både musikk og video.

Casinus, distributør av Casios digitale kameraer og personlige digitale assistenter (PDA-er) eller lommedatamaskiner, lanserte i dag to nye PDA-er for det norske markedet.

Den største nyheten var Cassiopeia E-100, toppmodellen i Casios utvalg av PDA-er. Dette er en enhet med TFT fargeskjerm av samme typen som brukes på moderne bærbare PC-er, men selvsagt mindre i format. Skjermen kan vise fram 65.536 forskjellige farger, noe som er tilstrekkelig for de fleste typer grafikk.

Casio Cassiopeia E-100, PDA med fargeskjerm fra Casio
Casio Cassiopeia E-100.

E-100 er utstyrt med en NEC VR-4121 prosessor med en klokkehastighet på 131 MHz. Enheten har 32 MB minne, men kan også utstyres med Compact Flash-kort som gir ytterligere lagringsplass. Flash-brikkene er også fine til å flytte data mellom PDA-en og en PC som er utstyrt med en Compact Flash-kort adapter. Det er også mulig å koble til IBMs mikroharddisk gjennom Compact Flash Card Type II-grensesnitt. Disse harddiskene rommer i dag inntil 340 MB med data.

E-100 er utstyrt med en oppladbart litium ione-batteri, men kan også bruke standard AAA-batterier. Operativsystemet i enheten er Windows CE 2.11. Dette skal nå være tilpasset Euro og årtusenskiftet. MFC (Microsoft Foundation Class) og Visual Basic Runtime Library er inkludert i ROM-en til enheten. Dette forenkler programmeringen av applikasjoner til PDA-en.

Programvaren som følger med inkluderer en avspiller for MP3-filer. Kvaliteten oppleves som overraskende god slik at enheten kan være en bra konkurrent til dagens MP3-avspillere, ikke minst hvis den utstyres med en mikroharddisk. Men prisen skremmer nok foreløpig. Enheten kan også avspille MPEG-videoer med rimelig bra kvalitet.

E-100 veier 255 gram pluss batterier. Den har blant annet IrDA-port (Infrared Data Association), seriell port, stereokontakt for hodetelefon og mikrofon.

Prisen for E-100 ventes å bli 5990 kroner eksklusiv merverdiavgift. Enheten skal bli tilgjengelig på det norske markedet i månedsskiftet mai/juni.

Den andre PDA-en Casinus lanserte i dag er Cassiopeia E-15. Dette er en enklere enhet utstyrt med gråtoneskjerm med 16 fargetoner. Prosessoren er en NEC 4111 med 69 MHz klokkehastighet. Enheten er utstyrt med 16 MB minne, men kan som E-100 også utstyres med Compact Flash-kort. Også E-15 er utstyrt med et oppladbart batteri og Windows CE 2.11. MFC og VB Runtime Library er også i denne enheten integrert i ROM.

E-15 er kun 15 mm tykk og veier 185 gram inkludert batterier. Prisen vil være omtrent 3890 pluss mva.

Operativsystemet i begge enhetene kan oppgraderes. Begge enhetene kan utstyres med tastatur. Dette er forøvrig ekstrautstyr.

Til toppen