BEDRIFTSTEKNOLOGI

London-børsen går fra Windows til Linux

Oslo Børs følger trolig etter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. okt. 2009 - 07:42

Høye kostnader, men angivelig også manglende ytelse, har fått London Stock Exchange (LSE) til å se seg om etter et alternativ til handelssystemet TradElect, som er levert av Accenture. TradElect er basert på Microsoft .NET-plattform og har kostet 40 millioner pund. Det ble tatt i bruk av LSE i 2007, men ble designet i 2003.

Nylig ble det kjent at LSE har kjøpt hele den sri lankiske programvareleverandøren MilleniumIT for 18 millioner pund.

MillenniumIT vil dessuten tilby LSE et egenutviklet handelssystem som ifølge LSE er svært skalerbart og som har svært lave forsinkelser knyttet til hver transaksjon.

- Den nye teknologien er mye lettere, kvikkere og enklere å installe, sier David Lester, direktør for informasjon og teknologi ved LSE, til International Banking Systems Journal.

Systemet fra MillenniumIT er basert på Linux og Solaris.

Per Eikrem, kommunikasjonsdirektør i Oslo Børs.
Per Eikrem, kommunikasjonsdirektør i Oslo Børs.

London Stock Exchange er strategisk samarbeidspartner med Oslo Børs. Ifølge Per Eikrem, kommunikasjonsdirektør ved Oslo Børs, også betyr at LSE er den norske børsens teknologileverandør.

Oslo Børs skal i februar 2010 ta i bruk TradElect, systemet som LSE nå forkaster.

- Når LSE kjøper MilleniumIT, får det betydning for oss, men det er ennå usikkert hvilken, sier Eikrem til digi.no.

- Prosjektet med TradElect går videre, men trolig kommer vi ikke til å være veldig lenge på dette systemet. I utgangspunktet vil vi naturlig følge London, men det blir en diskusjon med LSE.

På spørsmål om alt arbeidet Oslo Børs har lagt ned i forbindelse med TradElect-prosjekt vil vise seg å være forgjeves, svarer Eikrem at mye av prosjektet har dreid seg om å tilpasse øvrige systemer for å lage standardiserte grensesnitt.

- Neste utskiftning vil derfor gå vesentlig raskere, også ute hos meglerhusene.

Eikrem opplyser at han ikke er oppdatert på hvor langt Oslo Børs' IT-avdeling har kommet i arbeidet med å studere Millenium-systemet, men sier at det etter at man har tatt en nærmere titt på systemet, vil måtte ha en kontraksmessig diskusjon med LSE. Han kan ikke gi noe nærmere tidspunkt for når Oslo Børs vil ta en endelig avgjørelse, men mener det vil skje i relativt nær framtid.

Eikrem opplyser at LSE trolig vil ta i bruk det nye systemet mot slutten av 2010, men at Oslo Børs, som er sist ut med å ta i bruk TradElect, trolig også vil være den siste av LSEs partnere som tar i bruk Millenium-systemet. Han antyder at 2011 er et mulig tidspunkt.

LSE oppga i forbindelse med oppkjøpet av MilleniumIT at gryppen vil kunne spare minst 10 millioner pund per år i transaksjonsrelaterte kostnader, fra og med finansåret 2011-2012, som følge av oppkjøpet.

I tillegg betyr oppkjøpet at LSE knytter seg et bredt spekter IT-utviklingsekspertise, får nye muligheter til å skaffe inntektsstrømmer og mulighet til å lage mer innovative løsninger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.