BEDRIFTSTEKNOLOGI

London-børsen har byttet til Linux

Nytt system for aksjehandel lover langt lavere forsinkelser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2011 - 14:30

London Stock Exchange Group kunngjorde i går at selskapet har tatt i bruk Millennium Exchange, et nytt handelssystem for spotmarkedet ved London Stock Exchange (LSE). Det nye systemet skal tilby svært lave forsinkelser knyttet til hver transaksjon, sammenlignet med det .NET-baserte TradElect-systemet som børsen tok i bruk i 2007.

Millennium Exchange er utviklet av sri lankiske MillenniumIT, som ble kjøpt av London Stock Exchange Group i 2009. Ifølge selskapet kan systemet utføre transaksjoner på under 100 mikrosekunder selv om det benyttes helt ordinær maskinvare.

En enkelt server skal være tilstrekkelig til å behandle tusen ordre per sekund, mens et omfattende system med flere servere hvor hver har flere CPU-er skal kunne håndtere over en halv million ordre per sekund, dersom serverne er forbundet med Infiniband.

Systemet kan kjøres på Unix- og Linux-systemer og med database fra Oracle. LSE benytter Suse Linux Enterprise Server fra Novell som operativsystem.

– Vi er sikre på at denne nye plattformen vil tilby våre kunder eksepsjonelle nivåer av ytelse, funksjonalitet og kapasitet, sier Antoine Shagoury, informasjonssjef i London Stock Exchange Group, i en pressemelding.

Opprinnelig skulle migreringen til Millennium Exchange ha skjedd i november i fjor, men dette ble utsatt på grunn av minst ett tilfelle av ikke-planlagt nedetid ved et av de mindre handelssystemene. I ettertid har det vist seg at menneskelig svikt var årsaken til nedetiden.

Overgangen til Millennium Exchange i går skal etter sigende ha gått smertefritt.

Ifølge ZDNet.com er LSE langt fra den eneste børsen som har tatt i bruk Linux. Johannesburg Stock Exchange i Sør-Afrika er i ferd med å flytte over til det samme systemet, og LSE Group er i ferd med å kjøpe børsen i Toronto, Canada, og vil ta i bruk Millennium Exchange der også.

Linux-baserte Xetra benyttes ved New York Stock Exchange (NYSE) og Deutsche Börse, i tillegg til ved blant annet Irish Stock Exchange, European Energy Exchange og Shanghai Stock Exchange.

TradElect-systemet, som nå er forkastet av LSE, ble tatt i bruk av Oslo Børs våren 2010. Men allerede høsten 2009 sa kommunikasjonsdirektør Per Eikrem til digi.no at den norske børsen sannsynligvis vil følge etter LSE på litt sikt. London Stock Exchange er strategisk samarbeidspartner med Oslo Børs.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.