Longhorn-lansering haster for Microsoft

Deler av den nye og mye omtalte funksjonaliteten i neste Windows-utgave vil trolig bli utsatt.

Deler av den nye og mye omtalte funksjonaliteten i neste Windows-utgave vil trolig bli utsatt.

Microsoft planlegger å lansere Windows XP-oppfølgeren som er kjent under kodenavnet Longhorn i første halvdel av 2006. Mye tyder på at selskapet nå virkelig vil gå inn for å greie dette, etter en lang rekke med forskyvninger av mulige lanseringsdatoer.

Riktignok har Microsoft nylig sagt at utviklingen av Longhorn ikke er drevet av noen bestemt lanseringsdato, men i stedet av at teknologien og den nye funksjonaliteten som operativsystemet skal bringe med seg, er på plass.

Nå kan det virke som om også Microsoft har kommet til at nok er nok. BusinessWeek hevder å ha mottatt kopier av to interne e-postmeldinger som beskriver et veikart hvor Longhorn debuterer i løpet av de første seks månedene av 2006. Meldingene avslører også at Microsoft vil forsøke å greie dette ved å kutte ut noen av de mest kompliserte delene av Longhorn. Dette inkluderer deler av den nye filsystemet, WinFS, som blant annet skal gi brukerne langt bedre muligheter til å lete fram dokumenter og andre typer filer som er relaterte til hverandre.

I en e-post fra den 4. mars til adressert til "Windows workers", skriver visepresident i Microsoft, Joe Peterson som følger:

"I think we all recognize that we need to turn the corner on Longhorn".

Peterson følger opp den 19. mars ved å skrive:

"We are going to focus on doing fewer things, and doing them well."

Ifølge BusinessWeek er planen nå å få det nye filsystemet til å fungere internt på PC-ene, men uten å utvide det til filer som deles mellom nettverkstilknyttede maskiner.

    Les også:

Microsoft har lekt med tanken om å komme med en ekstra Windows-versjon mellom Windows XP og Longhorn. Denne er blitt omtalt som "Windows XP Reloaded", "Shorthorn" og "Oasis". Peterson skriver dog i e-posten fra den 19. mars at denne utgivelsen er blitt lagt på hylla.

Planen nå er å komme med en første betautgave av Longhorn, trolig i februar 2005. Denne vil trolig inneholde den samme funksjonaliteten som den endelige utgaven skal tilby. Lederne for Microsofts Windows-gruppe skal ifølge BusinessWeek møtes i midten av april for å avgjøre hvilke deler av den planlagte funksjonaliteten som skal kuttes ut.

Microsofts produktsjef for Windows, Greg Sullivan, bekrefter overfor amerikanske PCWorld i stor grad denne informasjonen.

- Vi skal nå bestemme det kjernearbeidet som vi absolutt må gjøre, og hvilke områder hvor vi kan runde av kantene slikt at vi kan få produktet ut til kundene, sier han.

- Microsoft reduserer derimot ikke visjonene. I stedet reduseres egenskaper og funksjonalitet noe, uten å fjerne nøkkelforbedringene som er blitt lovet, slik at produktet kan leveres innen en rimelig tidshorisont.

- Vi bestemmer nå arbeidet som vil gjøre det mulig for oss å levere den visjonen, samt forsøker å finne ut hva som ikke er kjernefunksjonalitet, sier Sullivan til PCWorld.

Kodenavnet "Windows XP Reloaded", som Sullivan tidligere har brukt om en eventuell interimutgave av Windows, brukes ifølge BusinessWeek nå i stedet om en markedskampanje som skal lanseres etter at Service Pack 2 til Windows XP - som har det interne kodenavnet Springboard - blir utgitt.

Målet for XP Reloaded skal være å overbevise kundene om å benytte Microsofts digitale medieteknologi. Samtidig vil selskapet, ifølge BusinessWeek, lansere en Windows XP-utgave som internt kalles Windows XP Premium. Denne kombinerer Windows XP Profesional med en oppdatert utgave av Windows Media Player, og skal bare bli tilgjengelig sammen med nye PC-er. Den nye medieavspilleren skal være tett knyttet til nettbaserte musikktjenester, inkludert en ny som Microsoft planlegger senere i år, slik at musikken kan kjøpes direkte fra avspillerprogramvaren.

Den oppdaterte utgaven av Windows Media Player skal også fungere sømløst med Portable Media Player-plattformen. Produkter basert på denne plattformen vil leveres av blant annet Creative Technology, iRiver og Samsung. Målet er selvfølgelig å ta opp konkurransen med Apples iPod-avspiller og iTunes Music Store.

Informasjonen om Windows XP Premium og den oppdaterte Windows Media Player stammer fra en intern videokonferanse for Microsoft-ansatte den 1. april i år, hvor blant annet Dave Fester, daglig leder for Microsofts Windows Digital Media Division, deltok.

Under den samme videokonferansen deltok også Peterson, som da understreket at ambisjonene om WinFS med full funksjonalitet ikke bare er en drøm, men at målet nå er nå få dette klart innen etterfølgeren til Longhorn skal lanseres. Denne utgaven, som har det interne kodenavnet Blackcomb, kan nok først ventes ved slutten av dette tiåret.

Til toppen