BEDRIFTSTEKNOLOGI

Longhorn låser deg tettere til Microsoft

Gartner advarer at Longhorn, nestegenerasjons Windows, vil låse bedriften tettere til Microsoft.

31. okt. 2003 - 14:15

Klientversjonen av Longhorn, den kommende oppgraderingen av Microsofts operativsystem Windows, ble vist på en utviklersamling i Los Angeles denne uka. Begivenheten fikk mye oppmerksomhet. Det har igjen fått analyseselskapet Gartner til å lage et kort notat med anbefalinger om hvordan bedrifter bør forholde seg til det kommende systemet.

    Les også:

Mye av oppmerksomheten har vært viet grensesnittets avanserte grafiske egenskaper, som minner om det brukere av Apples MacOS X har brukt i flere år allerede. Gartner advarer at Longhorn dreier seg om langt mer enn bare et tiltalende ytre.

– Kontrollen over programmeringsgrensesnitt og filformater ligger til grunn for Microsofts dominerende stilling innen operativsystemer og applikasjoner. De siste fem årene, etter hvert som nettleserbaserte applikasjoner og Java er blitt mer populære, har Microsoft mistet en del av denne kontrollen, samtidig som monopolsaken har motarbeidet selskapets anstrengelser for å bunte sitt klientoperativsystem med flere applikasjoner. Longhorn er Microsofts forsøk på å gjenvinne kontrollen over disse markedene, heter det blant annet.

Gartner mener at Microsoft vil motivere bedrifter til å skrive nettleserapplikasjoner som drar fordel av programmeringsgrensesnittene i Longhorn – slik at de ikke virker i andre nettlesere enn Microsofts egen.

En annen egenskap med Longhorn er at flere typer data kan lagres rett i filsystemet. Microsoft har lagt Longhorns nye filsystem til rette slik at data som adresselister, avtalebøker og e-post kan replikeres direkte til filsystemet. Det innebærer at applikasjoner mister sin direkte kopling til data. For den som kontrollerer filsystemet er ikke dette noen ulempe. Det kan oppfattes som en ulempe av Microsoft-konkurrenten som skriver applikasjoner til Longhorn. Men det nye filsystemet har klare fordeler for brukerne, blant annet fordi det gjør det enklere og raskere å finne fram til ønsket informasjon.

De positive egenskapene til systemet vil få mange til å velge applikasjoner som er laget for å utnytte disse egenskapene. Gartner mener Microsoft vil tilby Longhorn-spesifikke applikasjoner på et tidlig tidspunkt.

Tidshorisonten dreier seg om år. Første beta av Longhorn er planlagt sluppet i annet halvår 2004. Det skulle innebære at systemet vil kunne leveres tidligst i slutten av 2005, kanskje et stykke ut i 2006. Innen den tid kan man vente store endringer i systemet i forhold til egenskapene som vises i dag. Gartner anbefaler bedrifter å planlegge for oppgradering til Longhorn ikke tidligere enn 18 måneder etter at systemet kommer på markedet, det vil si 2007 eller 2008. Inntil da anbefales man å gradvis bytte ut Windows 2000 med Windows XP.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.