Longhorn Server uten grafisk brukergrensesnitt

Neste utgave av Windows Server vil kunne settes opp til kun å fokusere på kjerne-virksomheten.

Longhorn Server uten grafisk brukergrensesnitt
Bilde:

Microsoft planlegger å lansere en ny versjon av serverutgaven av Windows kommende høst. Versjonen, som foreløpig kalles Longhorn Server, er nå under betatesting. I forrige uke ble en ny Community Technology Preview-versjon (CTP) av Beta 3-utgaven gjort tilgjengelig for enkelte testere. Flere skal få tilgang denne uken. Dette er den iste CTP-versjonen før Beta 3, som kan ventes i juni.

Ward Ralston, en teknisk produktsjef i Microsofts Windows Server-gruppe, sier til News.com at Longhorn Server nå er funksjonsferdig - det vil si at det ikke vil bli lagt til mer funksjonalitet fram mot den endelige utgaven. Siden den forrige betautgaven, som kom i fjor vår, er mye funksjonalitet blitt lagt til.

En viktig nyhet i forhold til dagens utgaver av Windows Server er rollebasert konfigurering. Dette betyr at serveren kan installeres og settes opp til å gjøre én spesifikk oppgave, mens støtten for annen funksjonalitet utelates.

Ifølge News.com kan man velge en absolutt minimumsutgave av operativsystemet som settes opp uten grafisk brukergrensesnitt. Alt som tilbys er en enkel kommandolinje hvor administratoren kan velge én av åtte forskjellige roller, for eksempel filserver eller DNS-server. Da vil kun de komponentene som er nødvendige for denne rollen installeres.

Dette er velkjent funksjonalitet fra mange andre server-operativsystemer.

Det forenklede oppsettet gir flere fordeler. Først og fremst gjør det systemet enklere å administrere, men viktig er det også at antallet angrepsvektorer reduseres betraktelig.

I tillegg vil brannmuren i operativsystemet for første gang leveres med det utgangspunkt at alle porter skal være stengt. Deretter vil de nødvendige portene automatisk åpnes når administratoren velger serverens rolle.

En annen funksjonalitet som nå skal være på plass, er Network Access Protection. Denne skal sikre at ingen PC får koble seg til lokalnettet i bedriften før det er blitt sjekket at de har en oppdatert antivirus-løsning og at alle sikkerhetsoppdateringer er på plass.

Det er også klart at skriptmiljøet Windows PowerShell vil være inkludert i Longhorn Server.

Til tross for at Microsoft melder at Longhorn Server er i rute, mener Gartner-analytiker John Enck at det er for tidlig å konkludere med at lanseringen av serveroperativsystemet vil gå som planlagt og med alle deler inntakt.

- Microsoft har aldri greid å levere i tide. Dette kan bli et første tilfelle, men kanskje ikke, sier Enck og mener at det er ganske sannsynlig at lanseringen ikke vil skje før i 2008.

Dessuten sier han at historien har vist at det alltid er funksjonalitet som må kuttes vekk, og at dette ofte skjer i siste øyeblikk. Spørsmålet er hva.