Lønnsomheten svikter i HP

I motsetning til Intel, ser ikke Mark Hurd noe tegn på at det lysner.

Lønnsomheten svikter i HP

I motsetning til Intel, ser ikke Mark Hurd noe tegn på at det lysner.

HP har lagt fram sitt regnskap for kvartalet fram til 30. april, regnskapsårets andre.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor falt omsetningen med 3 prosent til 27,4 milliarder dollar, mens resultatet etter skatt falt med 17 prosent til 1,7 milliarder dollar.

Omsetningssvikten er på 11 prosent i Europa, Midtøsten og Afrika, og på 10 prosent i Asia og Stillehavet, til henholdsvis 10,6 milliarder dollar og 4,7 milliarder. I Amerika økte omsetningen med 9 prosent til 12,1 milliarder dollar.

Det er spesielt illevarslende at omsetningen i de raskt voksende «Bric»-landene – Brasil, Russland, India og Kina – falt med 12 prosent til 2,5 milliarder dollar.

Tallene for årets april-kvartal omfatter omsetningen fra EDS, i motsetningen til i fjor. Med andre ord burde HP ha opplevd et solid hopp i omsetningen.

EDSs omsetning forklarer at HP solgte tjenester for 8,5 milliarder i årets april-kvartal, 99 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. Tjenesteomsetningen til HP bidro med et driftsoverskudd på 1,2 milliarder dollar i årets april-kvartal.

Innen servere og lagring falt omsetningen med 28 prosent til 3,5 milliarder dollar, og driftsoverskuddet var 250 millioner dollar, langt under fjorårets 655 millioner dollar.

PC-omsetningen til HP falt i alle segmenter og innen både bedrift og forbruker. Samlet sett landet den på 8,2 milliarder dollar, 19 prosent ned fra i fjor. Driftsoverskuddet er også kraftig redusert, fra 544 millioner dollar til 374 millioner.

Omsetningen innen skrivere og rekvisita falt med 23 prosent til 5,9 milliarder dollar. Her greide HP nesten å opprettholde samme driftsoverskudd som i fjor, 1,1 milliarder dollar mot 1,2 milliarder.

Innen programvare falt omsetningen med 15 prosent til 880 millioner dollar.

I motsetning til Intel-sjef Paul Otellini og Cisco-sjef John Chambers, sier HP-sjef Mark Hurd i et intervju med Wall Street Journal at han ser ingen tegn til bedring i inneværende kvartal.

For hele regnskapsåret 2008–2009 sier HP at de nå venter en omsetningsnedgang på 4 til 5 prosent. Dette er noe mer pessimistisk enn en tidligere prognose på 2 til 5 prosent svikt.

HP har i overkant av 300 000 ansatte, og er i full gang med en nedbemanning på 24 000 årsverk som følge av kjøpet av EDS. Nå sier Hurd at ytterligere 6000 årsverk må vekk.

HP-aksjen falt 2,4 prosent da tallene og utsiktene ble kjent.

    Les også:

Til toppen