Lønnsomt å fly inn utviklere fra Latvia

Stadig lavere flypriser gjør det lønnsomt å fly inn folk fra Lativa i stedet for å sende oppdrag til India.

Lønnsomt å fly inn utviklere fra Latvia

Stadig lavere flypriser gjør det lønnsomt å fly inn folk fra Lativa i stedet for å sende oppdrag til India.

ITFarm er et lite konsulentselskap som holder til ute på Fornebu. Nå satser de på kraftig vekst ved hjelp av et datterselskap etablert i Latvias hovedstad Riga.

- Vi var på et arrangement med IKT-Norge på den latviske ambassade i fjor høst. Det ga oss gode kontakter i Latvia, sier Jonny Nilsson til digi.no.

Selskapet startet en prosess der de vurderte flere land, men endte til slutt opp med Latvia.

- Litauen har lavere kostnader, men vi vurderte Latvia også som et marked å selge i og Riga som en metropol inn mot Baltikum og landene i øst. Dessuten var Riga for noen hundre år siden den største byen i Sverige og dette har ført til at det er en veldig lik kultur blant menneskene der sammenlignet med de nordiske landene, sier Nilsson.

Felles kulturforståelse anser Nilsson for å være svært viktig når man skal tjenesteutsette prosjekter. Som leder for det Latviske datterselskapet har de ansatt en person som snakker norsk, engelsk, russisk og latvisk. Hun har også studert i Norge. Dessuten er det både billig og raskt å reise over med fly når det trengs.

- Jeg bruker like lang tid på å reise til Bergen som til Riga. Med Norwegian eller Air Baltic så koster ikke flyturen mer enn noen hundre kroner hver vei, sier Nilsson.

Prisene som lavprisselskapene opererer med på flybillettene kombinert med en kort reisevei gjør at ITFarm også kommer til å hente konsulentene over til Norge for å gjennomføre oppdrag.

Det er viktig å ha god kommunikasjon når prosjekter skal gjennomføres. I første omgang bør de jobbe i Norge. Det er viktig å lære seg norsk prosjektmetodikk og bli ordentlig kjent med arbeidskulturen, sier Nilsson.

Å finne kvalifisert arbeidskraft er uproblematisk. De Baltiske stater og Russland har alltid hatt høyt fokus på teknologisk komptense, og Latvia satset spesielt på høyere IT-utdannelse. Dette høster de nå fruktene av.

- Jeg var over og intervjuet åtte gode kandidater i helgen og skal ansette tre av de, sier Nilsson.

Til toppen