Løper og kjøper 1984

Salget eksploderer.

Løper og kjøper 1984
George Orwells roman 1984 har fått et kraftig oppsving i salget etter at PRISM-skandalen ble avslørt i forrige uke. Bilde: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

George Orwells dystopiske roman «1984» har fått fornyet aktualitet etter at det hemmelige amerikanske overvåkningsnettverket PRISM ble blottlagt av en varsler forrige uke.

Etter nyheten om at NSA har hatt tilgang til personlig informasjon på en rekke nettjenester, deriblant Facebook, Microsoft og Google, har salget av romanen skutt i været. Ifølge Bloomberg News har en utgave av romanen gått fra å være den 11 855. mest solgte til å bli den 100. mest solgte tittelen. Det er ikke ille for en roman som kom ut første gang i 1949.

Amazon, som er verdens største bokhandel, gir ikke ut konkrete salgstall, men opererer med lister som viser hvor mye bøker selger relativt til hverandre. Tallene sier ei heller om hvor eller hvem som kjøper boken. Også den amerikanske bokgiganten Barns & Noble melder om et kraftig oppsving i salget av Orwells roman.

1984 er en dyster beretning om hvordan fremtiden kunne bli, med et totalitært system hvor alle individuelle rettigheter har blitt fjernet og staten utøvde kontroll med innbyggerne ved utstrakt brukt av overvåkning. Utrykket «storebror ser deg» kommer fra denne romanen, som dessverre er like aktuell nå som den var i etterkrigstiden.

    Les også:

Les mer om: