KARRIERE

Løser IT-presset med utenlandske IT-eksperter

Accenture løser IT-mangelen ved å hente inn flere hundre IT-eksperter fra utlandet.

17. sep. 2007 - 10:28

Mangel på norske IT-hoder og sterkt prispress har ført til at mange IT-selskaper nå har fått det voldsomt travelt. Tjenesteutsetting til våre naboland i Baltikum og Øst-Europa har vokst kraftig.

I disse dager arrangerer IT-bransjens organisasjon IKT-Norge er tur IT-messe i Ukraina for norske programvarebedrifter, der målet er å sikre seg arbeidskraft i Norge.

IKT-Norgesjef Per Morten Hoff tror at Norge snart vil ha 10.000 utenlanske IT-eksperter på plass.

EDB arrangerte i forrige uke en tur til sitt oppkjøpte selskap i Kiev i Ukraina, der målet er å få 1.200 IT-hoder innen 2010.

Også Accenture setter ut deler av sine tjenester på systemutvikling og systemforvaltning til utlandet. Trenden går faktisk også mot å tjenesteutsette deler av rådgivning, forteller kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen til digi.no.

Accenture har nå 200 personer som jobber fulltid på norske prosjekter fra utlandet. Av disse har 50 hatt arbeidstillatelse i Norge og vært her i kortere perioder for å forberede overtakelse av systemutvikling eller systemforvaltingsprosjekter.

- Vi har en årlig økning på bruk av offshore ressurser som vi tror vil fortsette i enda større grad enn tidligere, forteller direktør for offshore i Accenture, Sigurd Knudsen til digi.no.

Mens det tidligere var mest fokus på lav kost som begrunnelse for bruk av offshore, er det nå tilgangen til ressurser og kompetanse som er driveren, mener Knudsen.

I tillegg til de 200 har Accenture det siste året hatt 100 IT-eksperter fra 15 land i Norge som har jobbet på prosjekter her i kortere eller lengre perioder.

De 200 utenlandske ansatte kommer i hovedsak fra India og Latvia.

Av de andre 100 IT-ekspertene fra 15 landene er Sverige og England godt representert, i tillegg til Øst-Europa, EU, Østen, Latin Amerika og USA.

Fordelen med å jobbe i et internasjonalt selskap mener Knudsen er at alle «snakker samme språk».

- Vi bruker samme metode og prosesser for samtlige av våre ansatte over hele verden. Dette gjør at et samarbeid på tvers av landegrensene kan fungere, sier Knudsen.

Ressursene som jobber på norske prosjekter fra utlandet jobber på produksjonskritiske løsninger blant annet innen telekommunikasjon, bank & finans, olje og energi og offentlige prosjekter.

Type oppdrag varier fra kunde til kunde. De er involvert i både utvikling og forvaltning av programvare. Typisk vil en ofte kunne starte med rene utviklingsoppgaver for å øke omfang og kompleksitet når samarbeidet er godt etablert.

Men Knudsen medgir at det er mer komplekst å levere løsninger med en kombinasjon av lokale og offshore ressurser. Derfor er metodeverk med mye kvalitetssikring av både prosesser og leveranser, helt avgjørende.

Accenture har et eget trainee program for norske nyutdannede ressurser som starte med sine første seks måneder i Accenture ved leveransesenteret i Bangalore i India. Dette sikrer at de har god forståelse og praktisk erfaring i å jobbe i et prosjekt hvor ressurser fra Norge og offshore jobber sammen for å levere løsninger til norske kunder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.