Løser nettsky-problem med store datamengder

Det er ikke gjort i en håndvending å laste opp terabytes med data. Men Amazon har løsningen.

Løser nettsky-problem med store datamengder

Det er ikke gjort i en håndvending å laste opp terabytes med data. Men Amazon har løsningen.

En utfordring med nettskyløsninger er at de ofte kjøres på servere som ikke befinner seg en kort kjøretur unna. Kanskje kjøres det hele fra et datasenter i utlandet. Dette betyr at brukeren må administrere sin del av løsningen via Internett.

Dette er vanligvis ikke noe stort problem, dersom det fra starten av er begrenset med data som skal være lagret i den nettsky-baserte løsningen. Men skal en større bedrift eller tjenestetilbyder flytte databasesystemet eller fillageret sitt over i en nettsky-basert løsning, kan det raskt bli store datamengder som må overføres.

I et innlegg i Amazon Web Services Blog skriver Jeff Barr, sjefevangelist for webtjenester ved Amazon.com, at selv med temmelig raske Internett-forbindelser, kan det ta uker eller måneder å laste opp de nødvendige datamengdene.

- For eksempel tar det mer enn 80 dager å laste opp bare 1 terabyte med data med en T1-forbindelse, skriver Barr. En T1-forbindelse har en teoretisk kapasitet på 1,544 megabit per sekund.

Nå har kanskje de fleste bedrifter tilgang på raskere forbindelser enn dette, men samtidig er ikke en terabyte med data spesielt mye i dag.

I forrige uke lanserte Amazon.com en løsning som gjør det enklere og raskere å flytte store datamengder til selskapets Simple Storage Service (S3).

Barr introduserer tjenester i blogginnlegget ved å siter Andrew S. Tanenbaum:

«Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway.»

Enkelt fortalt er det nå mulig å sende Amazon.com en lagringsenhet med USB- eller eSATA-grensesnitt, hvor dataene man ønsker at skal bli lastet opp er lagret i et FAT32-, ext2-, ext3- eller NTFS-filsystem. Enheten må ikke veie mer enn drøyt 20 kilogram. Den må også få plass i et 8U-rack.

Etter at opplastingen er ferdig, blir lagringsenheten returnert til kunden.

Foreløpig er denne muligheten, som kalles AWS Import/Export bare tilgjengelig i en betaversjon for kunder i USA, men ifølge Barr skal det ikke gå lang tid før dette også blir mulig i Europa.

    Les også:

Til toppen