Løsningen som hadde reddet Kåre Conradi

Mobil e-post er bra, men det er sikkerheten som skapt Blackberry-farsotten, og nå skal den blir enda bedre.

Løsningen som hadde reddet Kåre Conradi

Mobil e-post er bra, men det er sikkerheten som skapt Blackberry-farsotten, og nå skal den blir enda bedre.

I USA er Rims Blackberry-enheter blitt en like viktig del av hverdagen som PC-er og bil for brukere som er mye på farten. De PDA-lignende mobilene er elsket – og hatet – for at du ikke må trykke på en knapp for å sjekke om du har fått e-post – et pip og en rød blinkende lampe varsler øyeblikkelig innkommende e-post. Dette har gitt enhetene tilnavnet Crackberry etter den ekstremt vanedannende narkotikaen crack.

16. oktober startet importøren Trigcom salget her Norge. Og selskapet fokuserer mest på de mindre kjente sidene, men svært så aktuelle sidene ved Blackberry. For populariteten til Blackberry-enhetene skyldes mye sikkerheten som overgår det aller mest vanlige mobiler kan tilby.

Det er mulig å skru på en lås på en vanlig mobil, men på Blackberry står den på som standard – og absolutt alt innhold er tungt kryptert. Dette gjelder ikke bare e-post, men også ringelogger, SMS-meldinger og eventuelle bilder man har tatt.

Mange norske mobilbrukere fikk nok en vekker for sikkerhetsfarene da skuespiller Kåre Conradi fikk stjålet sin mobil og bilder fra mobilen ble spredd bredt med e-post. For mange vil dog ikke bildene, men e-post, SMS-er og ikke minst loggen over hvem som har ringt inn og hvem man har ringt til være mer sensitivt.

Standardinnstillingene på Blackberry låser mobilen etter et minutt uten bruk og blir enheten stjålet er ingen skade skjedd utover prisen for å kjøpe en ny. Tyver får ikke lest innholdet og kan ikke prøve med ulike passord. Etter tre feilforsøk slettes nemlig alt innhold på enheten.

Dette har gjort at Trigcom brukes i en rekke svært sikkerhetssensitive organisasjoner, blant annet av Nato, det Hvite Hus, FBI, dog ikke til topp klassifiserte informasjon.

Og nå skal sikkerheten bli enda bedre. Trigcom skal snart starte salget av en ny løsning fra Rim. Norske brukere av Blackberry kan snart kjøpe seg en enhet som festes i beltet. Enheten består av et ID-kort og en Bluetooth-sender. De kommuniserer med Blackberry-enheten over Bluetooth gjennom et avansert kryptert system med koder.

Løsningen er enkel, men gir en økt sikkerhet. Beveger man seg bort fra Blackberry-enheten, låses den automatisk – og låses opp når kortet kommer innenfor kort nok Bluetooth-rekkevidde igjen, forklarer Tom Bøe, innleid presseansvarlig i Trigcom til digi.no.

Panasonic har lansert en lignende løsning, men bare for salg i Japan.

Bøe vil ikke oppgi noe salgstall en måned etter salgsstart.

– Vi sliter med trafikkork, forteller han. Etterspørselen har vært stor og vi har bare klart å levere til 40 bedriftskunder. Vi arbeider med å ansette flere folk og gire opp. Vi har foreløpig måttet si nei til privatkunder som ikke har egen e-postserver, selv om Rim har løsninger for dette, forteller han til digi.no.

Han vil ikke røpe hvem kundene er, men forteller at det foreløpig stort sette er ledere innen shipping, finans, store industribedrifter og noen «store offentlig kunder» som har fått enheter.

Det finnes et stort utvalg Blackberry-enheter, men foreløpig leverer Trigcom bare Blackberry 8700G, en enhet uten 3G.

Her kan du lese mer om den nye sikkerhetsløsningen til Blackberry.

Til toppen