Løste BankID-krøll med lim

Selvlært utvikler fikset bankbrikke-problemet en gang for alle.

Løste BankID-krøll med lim
En BankID-brikke, en servomotor, noen plankebiter. Det er noen av ingrediensene i LimID utviklet av den selvlærte utvikleren Erik A. Hansen fra Rælingen. Bilde: Erik A. Hansen

Erik A. Hansen fra Rælingen har lenge slitt med bankID-brikker som gikk i stykker eller forsvant. Men i stedet for å la irritasjonen gnage, satte Hansen seg ned for å lage en endelig løsning på et irriterende problem.

– Jeg har aldri likt å drasse rundt med den lille kodebrikken i lomma, og jeg har flere ganger måttet bestille nye kodebrikker fordi jeg mistet de gamle. I tillegg var det alltid et lite irritasjonsmoment å måtte finne den lille kodebrikken, trykke på knappen, lese av koden og taste den inn. Det kjentes unødvendig tungvint ut, sier Hansen til digi.no

Ved bruk av et stykk servo-motor, et lite kamera, en lykt og noen plankebiter har han laget prototypen til «LimID» - som skal løse problemet.

– Det er rett og slett en liten boks som kobles til PCen via 2 USB ledninger og gjør det mye lettere å bruke den lille kodebrikken. Når nettbanken eller annen offentlig nettside ber om en engangskode, trykker jeg simpelthen på en tast på tastaturet: da blir en ny engangskode generert og automatisk limt inn for meg.

- Jeg slipper til og med å trykke på enter-tasten, det gjør nemlig programvaren for meg!, sier den 30-år gamle Hansen som for tiden er arbeidssøkende.

Løsningen får nok ikke en designpris - men det skal ifølge oppfinneren virke veldig bra.
Løsningen får nok ikke en designpris - men det skal ifølge oppfinneren virke veldig bra.

I boksen der brikken er limt inn er det et kamera som fanger opp koden som blir vist. Denne kommer frem på displayet etter at en servo-motor har reagert.

For å få koden fra brikken inn til maskinen, har Hansen skrevet en egen programvare i Python og en styringsenhet basert på open-sourceplattformen Arduino styrer hele prosessen. I en blogg har Hansen dokumentert hele prosjektet.

Kildekoden til programvaren Hansen har skrevet, er delvis tilgjengelig, men han opplyser til digi.no at han har planer om å legge alt ut.

– Men jeg er litt usikker på hvilken type lisens det skal være under, sier den selvlærte utvikleren til digi.no.

Som det fremgår av videoen (se nederst i saken) som Hansen har laget, fungerer løsningen i dag, selv om designerne i Apple nok hadde rynket på nesen over LimIDs design.

Hansen betror imidlertid digi.no at han ønsker å utvikle LimID videre til mobile enheter. Altså å sørge for at koden kan sendes til en mobiltelefon, utløst av en SMS. Så lenge det er det er dekning på GSM-nettet og du har mobiltelefon, så kan du få dine bankID-koder.

– Jeg har jo bare laget dette for moroskyld, men jeg er litt over gjennomsnittet interessert i IT, så det har vært et veldig lærerikt prosjekt, sier Hansen til digi.no.

Flere videoer og bilder av løsningen finner du på LimID sine nettsider.

Les mer om: