FORBRUKERTEKNOLOGI

Lot du deg narre?

Her er noen av aprilspøkene til IT-bransjen i år.

Hvorfor lukter han på mobilen? Finn ut i teksten nedenfor.
Hvorfor lukter han på mobilen? Finn ut i teksten nedenfor. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. apr. 2013 - 09:07

Det har blitt en tradisjon for en del IT-selskaper å komme med mer eller mindre mer eller mindre pålitelige kunngjøringer den 1. april hvert år.

Google er nok selskapet som har gjort aller mest ut av dette, også i år. Men selskapet overrasket mange da Gmail ble lansert for ni år siden og det viste seg a den medfølgende, gratis lagringskapasiteten på 1 gigabyte ikke var en spøk. Det vanlige på den tiden var 5 til 10 megabyte gratis lagringskapasitet.

I år hadde Google faktisk en Gmail-relatert spøk. I spøken ble det fortalt at Google skal lansere Gmail Blue, som er vist nedenfor. Noe av utfordringen, blir det fortalt, er hvordan man fullstendig redesigner noe, samtidig som at man beholder det akkurat som det var. Ut fra navnet antas det at det hele er et lite stikk til Microsofts Windows Blue.

Microsoft kom til gjengjeld med et lite stikk til Googles smarte briller, Glass, gjennom «kunngjøringen» av «The Do Not Tracksuit», en hettejakke i polyester som beskrives som «a wearable computing appliance that enforces context specific privacy preferences in real world environments». Jakken skal altså kunne blokkere ufrivillig tagging, innsjekking, skanning, filming, lyd- og videoopptak, hashtagging og poking av brukeren i både en virkelige og den virtuelle verden.

Den første utgaven av The Do Not Track Suite er laget i polyester, en luksusversjon i velur kommer først senere. <i>Bilde: Microsoft</i>
Den første utgaven av The Do Not Track Suite er laget i polyester, en luksusversjon i velur kommer først senere. Bilde: Microsoft

Microsoft kom også med Bing Basic, hvor søketjenesten framstår slik Microsoft mener den ville ha gjort i 1997. Dette fikk man fram ved å skrive «Google» i søkefeltet. Det ser dog ut som at denne utgaven har blitt fjernet igjen nå, men CNET News har et bilde av den her.

Google kom med minst tre andre aprilspøker i går. Dette inkluderte Google Wallet Mobile ATM, en smartmobil-montert minibank hvor man kan ta ut kontanter.

Hovedspøken til Google var nok Google Nose, eller Google Nese på norsk (men den doble betydningen av navnet forsvinner i oversettelsen). Ved hjelp av Street Sense-kjøretøyer har Google har inhalert og indeksert en mengde lukter, kombinert med Android Ambient Odor Detection. Dermed kan som bruker stille Google søketjeneste spørsmål som «Hvordan lukter en ny bil?» og få pc-en eller smartmobilen til å framstille denne lukten. Dette oppnås ved å krysse fotoner med infralydbølger.

Den siste av Google-spøkene som vi har oppdaget, kom fra datterselskapet YouTube som kunngjorde at tjenesten skal ta en pause på ti år, etter å ha gjort det klart at hele nettstedet egentlig bare har vært en åtte år lang konkurranse om den beste videoen. Nå er det på tide å kåre vinner, heter det i kunngjøringen.

Finske Nokia satser nå tungt på Windows Phone, men kunngjorde i går at det vil utvide utvalget, slik at det ikke bare består av smartmobiler. Derfor lanserte selskapet i går produktet Nokia 5AM-TH1N6 Constellation, som er mikrobølgeovn med skarpe farger, berøringsskjerm og Microsofts Modern UI-brukergrensesnitt. Selve ovnen har en åttekjernet, vannkjølt høyspenningstransformater med en ytelse på 5000 watt.

Nokia 5AM-TH1N6 Constellation mikrobølgeovn. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia 5AM-TH1N6 Constellation mikrobølgeovn. Bilde: Nokia

Det er ikke alltid så lett å se hva som er aprilspøker og ikke hos Dings-butikken ThinkGeek, men blant årets artikler som altså likevel ikke kan kjøpes, er Eye of Sauron Desk Lamp, Bane Mask Walkie Talkies (Bane fra Batman) og Play-Doh 3D Printer.

Twitter kunngjorde i går at tjenesten heretter vil tilbys i en gratisversjon, Twttr og en fullversjon tilsvarende dagens, som man nå må betale fem dollar for i måneden. Det som er hovedforskjellen på Twttr og Twitter er tilgangen på vokaler. Twttr støtter bare vokalen 'y', i tillegg til alle konsonantene. Fordelen med Twttr skal være at man får plass til mye mer i hver melding.

Kunnskapsmotoren Wolfram|Alpha lanserte på sin side Wolfram|Alpha Handwritten Knowledge Engine, hvor alle svarene er håndskrevet, for å gjøre det hele litt mer personlig.

Nettstedet iFixit, som pleier å plukke fra hverandre blant annet mobiltelefoner og nettbrett, har som svar på anklagene om at de har det med å begunstige én type frukt framfor andre, valg å dissekere en appelsin i stedet for et eple denne gangen.

Har du funnet (på) noen flere IT-relaterte aprilspøker i år. Fortell gjerne om dem i kommentarfeltet nedenfor.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.