Lotteritilsynet sjekker Facebook-gambling

Mener sosiale spill er hovedutfordring fremover.

Lotteritilsynet sjekker Facebook-gambling
Kommunikasjonsdirektør Anne-Mette Hjelle i Siftelses- og lotteritilsynet varsler at de vil gå gjennom Facebooks gambling-tilbud til britiske brukere. Bilde: Lotteri- og stiftelsestilsynet

Tirsdag ble det kjent at Facebook vil tilby gambling-spill til sine britiske brukere. Det vekket interessen til det norske Lotteritilsynet.

I første rekke skal Facebooks britiske avdeling etablere en Bingo-tjeneste der brukerne kan spille med virkelige penger. Men også spilleautomater vil bli lansert i løpet av noen uker.

    Les også:

– Må følge med

– Så langt har vi ingen grunn til å frykte Facebook spesielt, men når selskapet nå skal tilby pengespill for sine brukere i UK, må vi følge med på hvordan det eksponerer norske brukere, sier Anne-Mette Hjelle, kommunikasjonsdirektør i Lotteri- og stiftelsestilsynet, til digi.no.

– Bakteppet er at spill i utgangspunktet er sosialt. Pengespillbransjen i ferd med å oppdage at det er store penger å hente i den sosiale dynamikken. Ny teknologi, nye spill og stor kreativitet preger online-gambling og bransjen er alltid ett steg foran reguleringsmyndigheter. Vi ser også at mobilen blir den nye spillplattformen, noe som øker tilgjengeligheten. Dette er vår hovedutfordring fremover, sier kommunikasjonsdirektøren til digi.no.

Facebook har ikke søkt

I Norge er det bare spill som har tillatelse fra Lotteritilsynet som er lovlige, og det er bare Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har en slik tillatelse. Facebook har ikke søkt om å drive denne type tjenester i det norske markedet, opplyser tilsynet.

De vil nå kontakte Facebook snarest for å få en nærmere redegjørelse for om denne virksomheten også vil bli rettet mot Norge eller om de vil overholde norske lover. De vil også spørre Facebook om hvordan de vil sikre tilgangskontrollen til sine britiske tjenester.

– Det er mye penger å hente på sosial gambling, men det vil overraske oss om Facebook vil gjøre noe i strid med de ulike lands lovgivning. Utfordringene med en stadig mer grenseløs verden er høyt på dagsorden hos regulatorer i de fleste land, noe som også er tema i alle internasjonale fagfora, forteller Hjelle til digi.no.

– Rekrutterer på sosiale medier

Hun viser til at når det gjelder Facebook så er vi nordmenn blant de mest ivrige brukerne. Og nettopp sosiale medier er en viktig «rekrutteringskanal» for unge nett-gamblere, mener tilsynet.

– Søker du på poker får du også opp svært mange tilbud om spill – som har en sosial dimensjon. Ungdommen vår spiller mot hverandre, chatter og spiller ofte med lekepenger. Vegen kan bli kort fra lekepenger til ekte penger om muligheten er der, sier Hjelle og tillegger:

– Vi gjorde i 2010 en stor ungdomsundersøkelse «Uskyldig moro? Pengespill og dataspill blant norske ungdommer» utført av NOVA. Den viser bl.a. at webportaler – særlig de som også har den sosiale biten og som tilbyr å spille gratis med «dummy-money» – kan fungere som rekruttering av unge mennesker til pengespill, forteller Hjelle.

    Les også:

Les mer om: