BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lotus-avhoppere søker Rosing

1. august 97 startet fire avhoppere fra Lotus Norge firmaet ScaNet AS. Halvåret som har gått siden da, har disse fire brukt på å utvikle en webpubliseringsløsning for Internett og intranett som utnytter fordelene i Lotus Notes-verktøyet. Nå er ScaNet kandidat til Rosingsprisen.

Liv Torild Mytting
19. jan. 1998 - 14:15

Å programmere i Notes kan se enkelt ut på avstand, og administrerende direktør Espen Halvorsen i ScaNet sier til digi.no at det faktisk er ganske enkelt. - Men det er når du kan Notes, legger han til. Slik situasjonen på markedet er i dag, er det knapphet på folk som kan programmere Lotus Domino-løsninger.

Ved å bruke Notes/Domino-verktøy for å utvikle webløsninger, tar man i bruk de eksisterende fordelene som allerede ligger inkludert i dominomotoren. Fritekstsøk i alle filer i databasen og ulik tilgangskontroll til dokumenter er noen av fordelene.

- Det er veldig få som bruker Lotus Notes som webpubliseringsverktøy, sier Halvorsen. Notes er godt kjent som gruppevare i de større bedriftene i Norge, og vi sørger for at bedriftene kan bruke samme verktøyet for å publisere på nettet også, forklarer han.

ScaNet har delt opp sine tjenester i fem produktgrupper: ScaNet.Presence, et basisprodukt for publisering på Internett og ScaNet.Business, hvor kundenes interne databaser, ordresystemer eller regnskapssystemer kan integreres i webløsningen. I tillegg satser de fremover på å utvikle ScaNet.Merchant hvor det blir mulig å integrere handelsløsninger på nettet som er integrert med kundens interne systemer.

ScaNet har ingen handelsløsning å tilby sine kunder i dag, men disse er under utvikling. De venter på at Lotus/IBM skal integrere SET-standarden for sikre pengetransaksjoner, i Notes.

- Når dette er klart, vil ScaNet tilby handelsløsninger for kundene, sier han.

- Det er for tidlig å gå ut med våre løsninger nå, samtidig som det er for sent å komme på markedet med "handlekurv-løsninger", sier Halvorsen.

Når kundene kjøper en lisens av ScaNet, kan de etterhvert gjøre hele publiseringsprosessen selv. I dag starter lisensprisene på 40.000-60.000 kroner, avhengig av hvor komplisert løsning kundene skal ha.

For å publisere en tekst på Internett via ScaNets publiseringssystem, er det en forutsetning at kunden allerede har Lotus Notes installert. I Notes åpnes publiseringsprogrammet og kunden kan velge å lage et nytt dokument. Etter å ha tastet inn tekst og lagt til bilder, lagres dokumentet. Er det fra tekstforfatterens side ferdig, kan det sendes til korrektur. De forskjellige ansatte i en bedrift kan ha ulike tilgangsmuligheter i Notes, slik at noen har anledning til å publisere, mens andre kun kan forfatte tekst.

Når den ferdige saken går til publisering, kommer det samtidig en e-post til rette ansatte som varsler om at det er en sak som skal publiseres. Når denne trykker på knappen for publisering, blir websiden ute på Internett oppdatert. Personen som opprinnelig forfattet teksten, trenger derfor ikke å vite hvor den ender, det være seg om den skal ut på Internett eller legges på intranettet.

- Når våre kunder kan bruke Notes fra før, er det en enkel sak å ta i bruk vår webløsning, sier Halvorsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.