Lotus Domino har fått SQL-støtte

IBM lanserte i går en Lotus Notes og Domino 7, en ny utgave av selskapets gruppevaresystem.

IBM lanserte i går en Lotus Notes og Domino 7, en ny utgave av selskapets gruppevaresystem.

IBMs viktigste produktfamilie for samarbeid og informasjonsbehandling, Lotus Notes og Domino, er nå tilgjengelig i ny versjon. En rekke nye funksjoner skal være lagt til siden forrige hovedversjon, hvorav mer enn 120 i Notes-klienten. Dette skal gjøre det mulig for brukerne å håndtere en stadig økende informasjonsmengde mer effektivt.

Blant nyhetene er visuelle indikatorer som kan hjelpe brukerne å organisere og administrere innboksen ved å utheve viktige meldinger, samt differensiere mellom gruppemeldinger og meldinger sendt til spesifikke brukere. Nye minnefunksjoner vil automatisk lagre og gjenåpne dokumenter og applikasjoner i forbindelse med en omstart. Dette skal blant annet hindre tap av data.

Funksjonaliteten knyttet til lynmeldinger og tilstedeværelse har blitt utvidet på tvers av plattformen, også i delene for e-post og kalender.

På utviklersiden er det blant annet blitt inkludert et nytt designelement for webtjenester som lar utviklere bruke Domino som en vert for webtjenester. Dessuten kan utviklere nå velge mellom å benytte de tradisjonelle NSF-databaseene eller IBM DB2 som grunnlag for nye og eksisterende applikasjoner. Dette skal gi brukerne muligheten til å ta i bruk standard SQL (Structured Query Language) og velge den teknologien som passer behovene og kunnskapene best.

    Les også:

Ytelsen og skalerbarheten skal kunne bedres ved hjelp av nye administrasjonsverktøy. IBM opplyser at selskapet ved interne tester har greid å øke antallet brukere per server med 50 prosent, og å redusere behovet for prosessorkraft med 25 prosent for den samme arbeidsmengden. Inkludert er også autonome overvåkingsverktøy og Tivoli Analyzer-teknologi som automatisk skal kunne varsle administratorene om potensielle ytelsesproblemer før de oppstår. Dette kan redusere faren for serverkrasj og nedetid.

IBM vil opprettholde oppgraderingstakten med å utgi en ny versjon av Notes og Domino hver 12. til 18. måned. Selskapet hevder at et klart veikart som stemmer med virkeligheten har ført til at mer enn 90 prosent av kundene arbeider med den nyeste versjonen av produktet.

Den veiledende prisen på Lotus Domino-serveren starter på 1431 dollar per prosessor, mens Notes-klienten koster fra 101 dollar per klient. Prisen på IBM Lotus Domino Web Access 7, IBMs webbaserte meldingsklient, starter på 70 dollar per klient.

Lotus Domino 7 er nå tilgjengelig for Microsoft Windows 2000, Windows 2003, IBM iSeries, zSeries (z/OS og Linux), AIX 5.2 eller 5.3, Sun Solaris 9 og Linux (x86) - SUSE Linux Enterprise Server (SLES) 8 eller 9. Støtte for Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 4 og Sun Solaris 10 skal bli tilgjengelig innen 30 dager.

Lotus Notes 7 er tilgjengelig for Windows 2000 og XP. Støtte for Mac OS er planlagt. Lotus Domino Web Access 7 er tilgjengelig for Internet Explorer, Linux-utgaven av Mozilla 1.7.x og Windows- og Linux-utgavene av Firefox.

Til toppen