BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lotus: Intranett-pakke til småbedrifter

Lotus har satt sammen en norsk-språklig pakke som skal gjøre det enkelt for små og mellomstore bedrifter å legge ut et intranett.

Eirik Rossen
22. sep. 1997 - 16:49

- Det dreier seg om en fullstendig Domino-server-løsning med fem klient-lisenser, opplyser produktsjef i Lotus Norge, Jorulf Beitland, til digi.no.

- De fem lisensene kan fordeles på en hvilken som helst kombinasjon av de tre klientene som inkluderes i pakken, dvs. Notes, Netscape Navigator og Microsoft Internet Explorer. Pakken inneholder fulle og enkle installasjonsrutiner for server og klient, samt fem ferdige intranett-applikasjoner; elektronisk post med dagbok, diskusjonsforum, dokumentbibliotek, telefonliste, og mappe med elektroniske skjemaer. Alle applikasjonene samt installasjonsrutinene er på norsk.

Beitland spretter plasthinnen rundt en eske, og setter i gang en installasjon mens han forteller.

- Minimumskravet til serveren er Windows NT 3.51 med 32 MB minne og 300 MB disk. Vi lager ikke småbedriftsløsning for Unix.

Beitlands demo-server er noe mer beskjeden enn minimumskravet; en eldre IBM Thinkpad med 60 MHz Pentium-prosessor under Windows 95. Men installasjonen går greit, og bekrefter påstanden om at den ikke krever spesiell datakompetanse. Du stilles ikke andre spørsmål enn av typen navn og passord på administrator, samt navn på intranettets hjemmeside. Etter en halv times tid - det går nok raskere med Windows NT - kan du sette i gang med å legge opp brukerne.

Beitland starter en nettleser, og innstiller den på intranettets hjemmeside. Her er det en startknapp som gir adgang til de ferdige intranett-applikasjonene straks han taster inn brukernavn og passord - det vil si administrators navn og passord som han oppga under installasjonen.

Layouten på hjemmesiden kan endres, for eksempel hvis du vil bytte ut Lotus-staffasje med egne logoer, ved å følge råd i dokumentasjonen og ved å bruke verktøyene i pakken. De fem applikasjonene er tilgjengelige fra knapper merket henholdsvis e-post, katalog, diskusjon, dokumenter og skjemaer. Administrator legger nye brukere inn fra katalog-applikasjonen, den samme som brukerne tyr til når de skal legge inn nye kontakter.

- De ferdige applikasjonene er åpne, og kan tilpasses egne behov. Administrator kan endre dem ved å utnytte Notes-utvikler-lisensen i pakken. Du kan utvide kontakt-databasene med nye felt, du kan legge nye skjemaer til skjema-applikasjonen osv.

Beitland forteller at intranett er på moten, og mange vil ha det uten helt å ha tenkt gjennom hva det skal brukes til. Intranett-pakken til Lotus inneholder det man trenger for å komme igang, og vinne innsikt i mulighetene som byr seg, ved å prøve et intranett i praksis. På den andre siden er det ikke snakk om noen "mini-pakke". Domino-serveren er fullverdig, og nye applikasjoner kan utvikles på egen hånd eller kjøpes fra Lotus-partnere. Skalérbarheten oppover er blant dagens beste, og åpner for både ekstranett- og Internett-løsninger.

Pakken er i salg allerede nå. Antatt gatepris er 15.923 kroner. Klient-lisenser utover fem kommer på 311 kroner via nettleser eller 845 kroner via Notes Desktop. Har du flere enn 20 brukere, kan du komme med på Lotus' "Passport"-ordning og få rabatter på rundt 15 prosent eller mer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.