BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lotus Kona lanseres mandag

Lotus vil lansere sine Kona-produkter på en tilstelning i Manhattan mandag 3. november. Det dreier seg om en serie applikasjoner og verktøy under Java som er tilpasset den nye tankegangen rundt tynne klienter.

Eirik Rossen
3. nov. 1997 - 11:19

Kona er kodenavnet for prosjektet. Lotus har ikke villet offentliggjøre det faktiske navnet før lanseringen. Ifølge kilder Reuters har snakket med, skal en pakke hete "e-Suite WorkPlace". Dette er i tråd med IBMs pågående vektlegging av elektronisk handel. Presentasjonen i Manhattan, som skal gjentas i Monte Carlo tirsdag, framhever nettverksløsninger, blant annet metoder for raskt å bygge nye applikasjoner for internett og bedriftsnett.

Ifølge Computer Reseller News vil kunngjøringen dreie seg om:

  • Kona Workplace, et Java-basert brukergrensesnitt for NC-er, med store muligheter for skreddersøm
  • Et bibliotek med Java-snutter for personlig produktivitet, blant annet et regneark, en kalender, en planlegger, en prosjektplanlegger, en tekstbehandler, JDBC-komponenter (Java Database Connectivity) og snutter for forretnings- og presentasjonsgrafikk.
  • DevPack, en tjenerbasert samling Java-verktøy til rask utvikling av nye Java-snutter.

Workplace skal buntes med produktivitetsbiblioteket. I første gang antydes det at prisen vil ligge på rundt 50 dollar.

DevPack skal selges til antydningsvis 1.500 dollar per tjenerlisens. Den skal brukes til å utvikle applikasjoner som ikke krever annet på klientsiden enn en nettleser.

Lotus vil bekjentgjøre en rekke viktige partnere for Workplace og DevPack, blant dem Sun, IBM, Oracle, Intel, Novell og Netscape. Sun, Oracle og IBM skal bunte Workplace med sine NC-er. Novell vil tilby Kona som tjeneste under IntranetWare.

Teknologien som skal sikre at komponentene kan dele data, er Lotus' Infobus, som Sun skal inkludere i den nyeste utviklerpakken for Java (SDK - software development kit).

Det kanadiske programvarehuset Corel trakk tidligere i år tilbake sitt produkt Java Office, den første kontorsuiten som skulle helt og holdent bygge på Java-snutter. Kommentarene da gikk ut på at Corel gjorde rett, siden programvaren hadde en arkitektur som ikke tilstrekkelig ytelse, fordi den egentlig ikke utnyttet fordelene ved Java og tynne klienter. Det blir interessant å se i hvilken utstrekning Lotus vil greie å overbevise markedet at Java-basert kontorsuiter har noe for seg.

Beta-utgavene av NC-versjonen skal være tilgjengelig nå. Lotus skal også planlegge en PC-versjon til første kvartal 1998.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.