Lotus-sjef Jeff Papows pyntet på sin fortid

Avisen Wall Street Journal har avslørt at Lotus-sjef Jeff Papows gjennom en rekke overdrivelser om sin militære bakgrunn kan ha sikret seg kontrakter med Pentagon. Papows innrømmer feilene og hevder de var ment til å motivere Lotus-ansatte.

Avisen Wall Street Journal har avslørt at Lotus-sjef Jeff Papows gjennom en rekke overdrivelser om sin militære bakgrunn kan ha sikret seg kontrakter med Pentagon. Papows innrømmer feilene og hevder de var ment til å motivere Lotus-ansatte.

Sjefen for IBM-eide Lotus skal blant annet ha sikret seg kontrakter med Pentagon gjennom å lyve om sin militære fortid. Avisen Wall Street Journal kan i dag avsløre påstandene etter å ha snakket med en rekke av Papows medarbeidere samt sivile og militære forretningsforbindelser. Avisen har tatt seg jobben med å sammenligne historiene med det som faktisk står på Papows militære rulleblad og med andre offentlige kilder. Til slutt har reporter Jon G. Auerbach fått Papows til å kommentere uoverensstemmelsene, punkt for punkt.

Samlet sett er dette bildet Papows tegner av seg selv, når han overdriver som verst: Han hevder at han vokste opp foreldreløs. Han sprakk en trommehinne under kamptrening til flyver før Gulf-krigen. Han presenterer seg gjerne som kaptein i USAs marinesoldater. En gang, har han fortalt, reddet han seg selv og en medsoldat da han grep fatt i en avsikret granat og kastet den ut av skyttergraven.

Videre har Papows påstått at han og en medpilot måtte ved en anledning skyte seg ut av en skadet F-4 Phantom jagerfly. Medpiloten omkom, og Papows har siden jevnlig holdt kontakt med enken og støttet henne økonomisk. Dessuten har han en amerikansk doktorgrad (Ph. D.) fra Pepperdine University, og sort belte i kampsporten taekwondo.

Men Papows militære rulleblad forteller en helt annen historie. Han tjenestegjorde som trafikkontroller i Marine Corps, ikke som flyver. Dessuten var ikke hans grad ikke kaptein, men løytnant.

Andre ting stemmer heller ikke. Han har god kontakt med sine foreldre, som bor i samme nabolag som ham. Hans doktorgrad stammer fra den ikke-akkrediterte postkasse-universitet California Coast University der man kan kjøpe diplomer - ikke fra det prestisjefylte Pepperdine University. Han skal heller ikke ha sort belte i taekwondo, eller noen annen kampsport.

Avisa belegger med flere intervjuer med ledende offiserer at Papows versjon av sin militære fortid har sikret flere store forsvarskontrakter for Lotus. Blant de som har bidratt aktivt til at marinesoldatene i stadig større grad kjøper Notes, er generalmajor Thomas L. Wilkerson som bet seg spesielt merke i at han og Papows begge hadde tjenestegjort som Phantom-flyvere.

Papows forklarer uoverensstemmelsene med at han gjerne smurte tykt på for å motivere sine medarbeidere. Papows innrømmer at han heller aldri forsøkte å bremse rykteflommen etterhvert som den tok overhånd og skapte et glansbilde av han selv.

Til toppen