Lov om datalagring kjent ulovlig

Seier for personvernet i Nederland.

Lov om datalagring kjent ulovlig
En domstol i Nederland har satt en foreløpig stopper for regjeringens forsøk på å videreføre det ulovlig datalagringsdirektivet til EU. Bilde: PantherMedia

Distriktsdomstolen i Haag har ifølge Wall Street Journal kommet til at den nederlandske loven om lagring av kommunikasjonsdata ikke er lovlig fordi den krenker innbyggernes rett til personvern og beskyttelse av personlige data. Retten legger til grunn at denne overtredelsen ikke er begrenset til det nødvendige minimum. Den nederlandske loven krever at telekomleverandører samler og lagrer kundenes trafikk- og lokaliseringsdata i 12 tolv måneder.

Ikke forkastet

Loven skal ha blitt innført i 2009. Ifølge amerikanske PC World ble den ikke forkastet i fjor, da EU-domstolen konkluderte med at Datalagringsdirektivet, som mange av disse nasjonale lovene har bygget på, er ulovlig. I stedet skal den nederlandske loven bare ha blitt en anelse justert. Begrunnelsen til den nederlandske regjeringen var at datalagringsloven er uunnværlig etterforskning og påtale av alvorlig forbrytelser.

Bak søksmålet som førte til rettssaken, står flere blant annet de nederlandske foreningene for strafferettsadvokater og journalister, organisasjoner for personvern og menneskerettigheter, samt et par telekomselskaper.

Trolig kan de nederlandske telekomselskapene nå slutte å lagre dataene, i alle fall inntil videre. For den nederlandske regjeringen har mulighet til å anke avgjørelsen. Det er så langt ikke kjent om den kommer til å gjøre dette.