BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover 20 ganger raskere mobilgrafikk

Klar med ny generasjon PowerVR-brikker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. jan. 2012 - 12:10

Det skjer en rivende utvikling innen teknologier for smartmobiler og nettbrett. Grafikkteknologien er intet unntak. Både spill, nettlesere og mange andre applikasjoner til disse plattformene kan utnytte egenskapene til grafikkprosessorer (GPU-er). Men det er stadig behov for mer energieffektiv regnekraft.

ARM og Nvidia er to store aktører i dette markedet. Britiske Imagination Technologies er ikke like kjent for almenheten, men selskapets PowerVR GPU-kjerner brukes i en mengde produkter, inkludert Apples iPad og nyere iPhone-mobiler. Selskap har lisensiert ut sine GPU-er til mer enn 90 aktører. Det skal være levert over 600 millioner enheter med PowerVR-basert grafikk.

Denne uken lanserte Imagination Technologies de to første i den nye PowerVT Series6. Disse modellene heter PowerVT G6200 og G6400. Ifølge selskapet skal disse kjernene kunne levere minst 20 ganger ytelsen til dagens generasjon med GPU-kjerner for tilsvarende markeder, og med omtrent fem ganger så god energieffektivitet. Imagination Technologies snakker om å nå teraflops-ytelse i pressemelding, men sier ikke klart ut at noen av disse første modellene kan tilby dette.

Den nye GPU-serien er basert på PowerVR Rogue-arkitekturen, som tar i bruk et antall regneklynger. Dette er samlinger av en rekke programmerbare beregningsenheter. G6200 er utstyrt med to slike klynger, mens G6400 har fire.

I tillegg til grafikk, skal de nye GPU-ene også være egnet til mer generell GPU-basert beregninger gjennom rammeverk som OpenCL 1.x. På grafikksiden støttes OpenGL ES, OpenGL 3.x/4x og DirectX 10. Enkelte modeller skal også støtte DirectX11.1.

Allerede skal ST-Ericsson, Texas Instruments, Renesas Electronics og MediaTek ha lisensiert PowerVR Series6 GPU-kjerner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.