Lover 50 Mb/s over vanlig telefon-linje

Er optisk fiber snart utkonkurrert? I Danmark lover Telenor snart 50 Mb/s over vanlige telefonlinjer.

Lover 50 Mb/s over vanlig telefon-linje

Er optisk fiber snart utkonkurrert? I Danmark lover Telenor snart 50 Mb/s over vanlige telefonlinjer.

En rekke mindre selskaper strekker fiber til private kunder rundt omkring i Norge, for fiber gir støyfrie og svært stabile linjer med gjerne 100 Mb/s hastigheter. Dette kan transportere både en og to HD-TV-sendinger, påpeker selskapene.

Men det er svært dyrt å strekke fiber og bakfra kommer teleselskapene med stadig raskere (A)DSL-teknologi som spiser opp konkurransefortrinnet fiber har. For telefonkabel har alle husstander allerede.

Det understreker nå det danske bredbåndsselskapet til Telenor, Cybercity. I forbindelse med at Telenor la frem sine tall i forrige uke, la også Cybercity frem sine 2006-tall og samtidig presenterte selskapet heftige løfter:

Innen sommeren skal Telenor Cybercity lansere tilbud om forbindelser på hele 50 Mb/s – servert over den vanlige telefonlinjen. Dette skriver Comon.dk

I dag er 20 Mb/s toppfarten over telefonlinjer. Telenor og andre aktører her i Norge og andre land serverer dette med ADSL2+, en videreutvikling av vanlig ADSL.

Er prisene på VDSL-utstyr kommet ned i privatmarkedpriser, vil dette legge et nytt press på de ofte veldig langsiktige regnestykkene til mange selskaper som arbeider med fiber.

Danske Cybercity skal i stedet bruke VDSL, en teknologi blant annet Telenor testet for mange år siden, men så la fra seg. For VDSL skal være mer sensitivt for kobberkvaliteten i ledningene og slite med å rekke ut til kunder som bor lengre unna telefonsentralene.

I hvilken grad dette er løst, kan ikke pressesjef i Cybercity, Peter Glüsing, si noe om til digi.no. Han påpeker dog at tilbudet ikke er noe særtilfelle, Cybercity skal serveres VDSL til nesten alle danske husstander etter hvert.

Det er med utstyr fra den store produsenten Zyxel at Cybercity har fått ned prisene såpass at VDSL kan lanseres i det brede privatmarkedet.

Foreløpig blir det dog en rå internettlinje Cybercity skal lansere. I likhet med Telenor her i Norge har selskapet enda ikke lansert noe TV-tilbud til sine bredbåndskunder.

Hva prisen blir kan ikke Glüsing si noe om, men i norsk øyne blir det billig: Danske bredbåndskunder kan hygge seg med lave priser: En ADSL2+ linje på 20 Mb/s koster bare 399 danske kroner i måneden. Her i Norge selger Telenor en 16 Mb/s-linje for 549 kroner i måneden, mens Nextgentel skal ha 499 kroner for en 20 Mb/s.

Til toppen