Lover 50 Mbps trådløs Internett-linje

Norske Nera ligger helt i teten for å sette nye rekorder. Til sommeren lover de utstyr for 50 Mbps trådløs Internett-linje.

Norske Nera ligger helt i teten for å sette nye rekorder. Til sommeren lover de utstyr for 50 Mbps trådløs Internett-linje.

Det dukker opp stadig nye alternativer for å servere bedrifter og forbrukere med raskere og bedre kommunikasjonsløsninger. Optisk fiber leder på ren fart, men fordi det er utrolig dyrt å grave ned nye kabler, fokuserer kappløpet på løsninger som utnytter eksisterende kabler (strøm, kabel-TV, telefonledninger) eller trådløs overføring.

Norske Nera hevder de ligger i teten for å lage utstyr som kan ta i bruk en ny standard for bredbåndssatellitter. TV-bransjen har utvidet den nye digitale sendestandarden DVB til DVB-RCS (return channel standard).

DVB-RCS vil gi hele 50 Mbps fra satellitt til kunde/bedrift og en 2Mbps-linje tilbake. Eksisternede satellittsystemer er bare en enveis-linje - når du skal sende eller be om innhold, må du bruke modem og telenettet.

- Vi er snart ferdig med både gateway (sendeboks mot satellitten) og router (nettverks-enhet hos mottaker) og skal starter pilotprosjekter i første kvartal, forteller Håkon Heier, sjef for Nera Wireless Broadband Access. I løpet av andre og tredje kvartal neste år starter vi salget. Da er vi en av de aller første som er klare med produkter, hevder han.

Nera har laget en router for bedriftsmarkedet først, dette fordi prisene på utstyret og overføringen vil være for høye for privatmarkedet til å begynne med. Routeren får dermed Ethernet-porter bakpå.

- Dette utstyret er ikke beregnet for bruk i Oslo-området, men vil kunne gi bedrifter i områder med lite fiberkabel tilgang til bredbånd. Prisene blir sammenlignbare med fastlinjer, lover Heier til digitoday.no.

Nera har sikret seg to satellitt-partnere som planlegger å åpne bredbåndstjenester til neste år. Den ene er markedslederen Eutelsat som Nera blir hovedleverandør til. Sammen skal de to ha klart et pilotprosjekt i andre kvartal neste år.

Nera jobber også med utstyr for trådløse nettverk som kommuniserer med radiomaster, ikke satellitt. Disse tjenestene vil operere i 40 Ghz-området, der Norge som et av de første land har begynt å dele ut lisenser. Tre operatører har hittil fått muligheten. Dette er Telenor, Tele 2 og Norges Boligbyggerlag (NBBL). Dette blir svært lokale nettverk med rekkevidde på 1-2 kilometer.

Til toppen