Lover 80 ganger ISDN-fart til alle i Oslo

Bredbåndsfabrikken skal trolig investere milliardbeløp for å dele ut skikkelig bredbånd til alle som vil ha. Her er hva de lover:

I store annonser i Aftenposten har Bredbåndsfabrikken, datterselskap av svenske Bredbåndsbolaget, lansert et tilbud som nesten synes for godt til å være sant. For bare 300 kroner måneden skal du få din egen 10 Mbps Internett-linje, fri telefoni og andre interaktive tjenester.

10 Mbps er rundt 80 ganger raskere enn hva en ISDN (med begge kanaler) gir deg og fem ganger raskere enn det ADSL-tilbudet Telenor trolig lanserer i oktober. Innstalleringsavgiften er bare på 1200-1500 kroner, forteller markedssjef Jarl Øverby til digitoday.no.

- Tilbudet gjelder i første omgang alle bygårder og blokker i Oslo, men vi vil i nær fremtid også utvide det til eneboliger og områder som Asker/Bærum. Senere åpner vi i andre store norske byer, forteller Øverby.
Les mer om Bredbåndsbolaget:
Borettslag signerer fiberavtale
Sverige med nasjonal TV-kringkasting på nettet
NBBL: "Bredbandsbolaget feilinformerer"
Briter kjøper seg inn i Bredbandsbolaget

10 Mbps er mer enn noen annen leverandør lover, for kabeloperatører som UPC lar sine brukere dele linjer, noe som senker farten etter hvert som flere kobler seg på i gården. Bredbåndsfabrikken kan love 10 Mbps fordi selskapet tilbyr seg å grave ned eller innstallere fiberoptisk linje til gården gjennom eksisterende rør.

Inne i gården innstallerer selskapet enn nettverksboks og strekker kabler. Hver leilighet får en Ethernet-plugg i veggen. Brukere må derfor ha et Ethernet-kort i sin PC.

Men å legge ned nye kabler er svært dyrt og selskapet eier heller ikke noen eget stamnett rundt i Oslo. Som et eksempel koster det rundt 10.000 for å koble opp nye kunder til gatekabel i villastrøk i Oslo slik UPC gjør.

Øverby blir svært knapp når digitoday.no begynner å spørre om budsjett, mål for antall kunder og antall kunder i Sverige.
- Vi samarbeider med de fleste operatørene, men vi skal på børs i Sverige, så mye er hemmelig, forteller han.

Men det er liten tvil om at hvis et større antall gårder, blokker og etter hvert hus skulle takke ja til selskapets tilbud, ville investeringsbudsjetter raskt bli i milliardklassen. Men oppgaven er ikke umulig, for Bredbåndsbolaget har sterke eiere, blant annet Intel og Wallenberg, i ryggen.

- Vi starter opp med en 10 Mbps Internett-linje og fri telefoni i hele Norge til fasttelefoner. Etter hvert skal vi lansere TV-mottakere med filmbestilling, innbruddsalarm, IP-telefoni for internasjonale telefonsamtaler og andre interaktive tjenester.