Lover å fjerne straff for fildeling

De svenske statsminister-kandidatene trosser EU-direktiv for å sikre seg stemmer ved valget på søndag.

De svenske statsminister-kandidatene trosser EU-direktiv for å sikre seg stemmer ved valget på søndag.

I likhet med resten av Europa ble fildeling i fjor også forbudt i Sverige. Tidligere har Sverige hatt en svært liberal åndsverkslov, og kombinert med høy bredbåndspenetrasjon har dette gjort svensker til et av verdens mest nedlastende folk.

Flere personer er allerede tatt og idømt høye bøter etter at den nye loven ble innført.

Den ulovlige nedlastingen blir neppe bedre når svenske toppolitikere selger seg inn i valgkampen og stiller seg positive til fildeling.

Ifølge IDG.se åpner nå både Göran Persson og Fredrik Reinfeldt for å tillate nedlasting av opphavsbeskyttet musikk.

Selv om metoden er høyst tvilsomt, har politikerne uvilsomt mye å vinne på å være «snill» i forhold til fildeling i Sverige som skal ha mellom 800 000 og 1 100 000 aktive fildelere.

Sverige har til og med opprettet sitt eget parti, Piratpartiet, som har samlet inn tusener av signaturer til valgmyndighetene.

    Les også:

Valgforsker og professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, Peter Esaiasson, er ikke overrasket over det politiske utspillet.

- Dette er som forventet. Det handler om å tilpasse seg opinionen, og det er nettopp slik de store partiene overlever, sier han til IDG.se.

I årets riksdagsvalg er det rundt 430 000 førstegangsvelgere. Over en tredel av disse er helt eller delvis positive til fildeling ifølge en undersøkelse i sommer.

Til toppen