Lover åpenhet i Windows Azure

Microsoft nettsky er åpent for friprog-løsninger, og skal støtte mange åpne standarder.

Lover åpenhet i Windows Azure

Microsoft nettsky er åpent for friprog-løsninger, og skal støtte mange åpne standarder.

Microsoft introduserte i dag Windows Azure, et tjenestebasert operativsystem som skal kjøres på store serverparker som eies og driftes av Microsoft. På dette systemet skal Windows-utviklere kunne kjøre programvare som er laget på nesten samme måte som vanlige Windows-applikasjoner.

Under presentasjonen i dag ble det lagt mye vekt på at utviklerne skal kunne bruke kjente verktøy når du utvikler til Windows Azure. Applikasjonene skal kunne lages i velkjente Visual Studio.

Men Microsoft lover også å rekke ut en hånd til utviklere som foretrekker alternative verktøy, nærmere bestemt Eclipse. Selskapet oppgir ikke noen tidsplan, men skriver at det jobber med utviklerfellesskapet om å bygge inn støtte for dette mye brukte, åpen kildekodebaserte utviklingsmiljøet. Det loves at utviklere i framtiden vil kunne kjøre Ruby on Rails og Python på Windows Azure, skrive applikasjonene i Eclipse og benytte det åpne, digitale identifikasjonsrammeverket OpenID som autentiseringsløsning.

Ifølge dette dokumentet planlegger Microsoft at applikasjoner som ikke bygger på .NET Framework vil støttes av Windows Azure i 2009.

Microsoft oppgir at Windows Azure er bygger for kompatibilitet og åpenhet. Den skal støtte standarder og protokoller som HTTP, RSS, Atom Publishing Protocol, SOAP (Simple Object Access Protocol) og REST (Representational State Transfer). Dessuten skal blant annet oppsettet av kundenes tjenester kunne gjøres direkte i XML-filer.

Microsoft kunngjorde dessuten i dag at selskapet nå forplikter seg til å støtte OpenID, i første omgang gjennom en testversjon av Windows Live ID OpenID Provider som nå er tilgjengelig.

Dette skal åpne for at brukere med en Windows Live-ID snart skal kunne benytte denne til å logge seg inn på nettsteder som benytter OpenID for autentisering.

Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen