Lover bedre DOCX-støtte i LibreOffice

Men også kjappere regneark.

Lover bedre DOCX-støtte i LibreOffice
LibreOffice 4.2 inkluderer blant annet en helt ny startskjerm. Bilde: The Document Foundation

The Document Foundation kunngjorde i går at LibreOffice 4.2 er klar nedlasting. LibreOffice-prosjektet ble skilt ut av OpenOffice.org ikke lenge etter at sistnevnte ble overtatt av Oracle (og senere av Apache Foundation).

De viktigste nyhetene i 4.2-versjonen dreier seg om forbedret interoperabilitet og ytelse. Blant annet loves det bedre «round-trip»-interoperabilitet med Microsofts OOXML-format, særlig DOCX-filene som benyttes av Word. Dette innebærer at det i mindre grad enn tidligere oppstår feil i dokumenter som er opprettet i for eksempel Microsoft Office og senere redigert i LibreOffice. Leverandørenes forskjellige tolkning av OOXML-standarden skal være hovedårsaken til dette.

Også bedre støtte for eldre RTF-filer, samt importstøtte for Abiword-dokumenter og Apple Keynote-presentasjoner har blitt lagt til.

Windows-utgaven skal være bedre integrert med «Jump Lists»-funksjonaliteten i oppgavelinjen til Windows 7 og nyere. Det loves dessuten forenklet installasjonsdialog og mulighet til å administrere og låse konfigurasjonen til LibreOffice fra sentralt hold ved hjelp av Group Policy Objects og Active Directory.

Parallellprosessering

Koden til regnearkkomponenten Calc har gjennomgått en omfattende refaktorering, noe som skal ha bidratt til betydelig ytelsesgevinst ved bruk av store datasett. Man kan også velge en ny formeltolker som tar i bruk regnekraften i grafikkprosessorer, via OpenCL, noe åpner for massive, parallelle beregninger. Ifølge The Document Foundation skal dette fungere best i systemer med en heterogen systemarkitektur, for eksempel med AMDs nye Kavari-APU (Accelerated Processing Unit).

LibreOffice 4.2 leveres med ny tilgjengelighetsfunksjonalitet for Windows. Dette er basert på IAccessible2, som er utviklet av IBM og igjen basert på tidligere arbeid gjort av Microsoft. Men noe av koden stammer angivelig fra Apaches OpenOffice-prosjekt. Offisiell støtte skal komme i neste hovedversjon av LibreOffice, som til nå har hatt Java-basert tilgjengelighetsfunksjonalitet.

En annen nyhet er at presentasjonsverktøyet Impress snart også skal kunne fjernstyres fra iOS-enheter. Tidligere har Impress Remote Control-appen bare vært tilgjengelig for Android. Versjonen for iOS er nå til godkjenning hos Apple.

Forøvrig loves det flere endringer i brukergrensesnittet, konfigurasjonsvalgene og dialogene.

En mer omfattende oversikt over nyhetene finnes her.

LibreOffice 4.2 kan lastes ned fra denne siden.

Oppdatert klokke 13.53: Inkludert en detalj om kildekode fra Apache OpenOffice-prosjektet

    Les også: