BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover bedre maskinvare for virtualisering

AMD og Intel har som mål å gi virtuelle servere tilnærmet lik ytelse som de fysiske.

Stadig flere store dataanlegg griper til virtualisering for å gjøre driften enklere, mer effektiv og rimeligere. Intel tror andelen virtuelle servere i datasentraler vil øke fra fem prosent i 2005 til 25 prosent i 2010.

Utfordringen for Intel og AMD er at virtualisering legger et nytt lag mellom applikasjoner og maskinvare: Det går ut over ytelsen.

Et første skritt for å løse denne utfordringen, var å kutte ut behovet for et helt vertsoperativsystem, og i stedet erstatte det med en hypervisor som formidler mellom maskinvaren og gjesteoperativsystemene som kjører de virtuelle serverne. Slike hypervisorer tilbys i dag fra VMware, Xen og Microsoft.

Neste skritt, maskinvare spesielt tilrettelagt for virtualisering, kom i fjor, med Pacifica fra AMD, og Virtual Technology fra Intel. Disse løsningene omfatter både spesialiserte kretser i serverprosessorene, og utvidelser av instruksjonssettet slik at hypervisorer sikres prioritert tilgang til maskinvaren.

Videre forbedringer i maskinvare tar sikte på både å øke ytelsen til virtuelle servere, og ytterligere å forbedre driftseffektiviteten.

Et eksempel på kommende nyhet innen maskinvare som vil gi bedre driftseffektivitet, er en løsning, kalt «Flex», som Intel sier de vil legge inn i hovedkortet på fireveis servere.

Flex støtter evnen til å flytte en virtuell server fra en fysisk server til en annen, uten opphold i driften. Dette er til en viss grad mulig i dag. Flex skal sikre denne evnen, uavhengig av om de fysiske serverne kjører forskjellige prosessorer. I første omgang skal Flex sikre overgang mellom alle Intels egne prosessorer. Deretter ser Intel for seg at man også vil kunne flytte virtuelle servere også mellom AMD- og Intel-baserte maskiner.

Minnehåndtering er viktig for ytelsen i virtuelle servere. I dag må hypervisoren opprette en egen tabell for hver virtuell maskin. AMD arbeider med en løsning som legger minnehåndteringen for virtuelle maskiner inn i prosessoren, slik at hypervisoren slipper å forholde seg til mer enn én tabell. Dette skal kunne bidra til at applikasjoner kjører opptil 50 prosent raskere.

AMD og Intel arbeider begge for å øke cacheminne til prosessorer beregnet på virtualisering, og med å få opp farten på dataoverføringer mellom virtuelle maskiner og nettverkskort.

Innføringen av maskinvare som støtter virtualisering tar også sikte på å gjøre det enklere å justere fordelingen av ressurser til virtuelle maskiner, med tanke på maksimal ytelse fra systemet som helhet.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.