Lover bedre multimedia med ny prosessor

Intels kommende Prescott-prosessor kan sparke i gang et kappløp om å tilby PC-løsninger for stua.

Intels kommende Prescott-prosessor kan sparke i gang et kappløp om å tilby PC-løsninger for stua.

Når Prescott, Intels kommende Pentium 4-prosessorer basert på en oppgradert arkitektur, kommer på markedet - trolig den 2. februar - vil Intel kunne tilby en prosessor som er spesielt egnet for multimediemaskiner. Brikkene vil i begynnelsen leveres med en klokkehastighet på omkring 3,4 GHz, ha et dobbelt så stort hurtigminne som dagens utgaver, støtte 13 nye instruksjoner for behandling av multimedia og ha bedre støtte for kjøring av to prosesser samtidig på grunn av forbedringer i Intels HyperThreading-teknologi.

Prisen på 3,4 GHz.-brikken vil trolig være omtrent 600 dollar, men det ventes at Intel raskt vil redusere prisen til 400 dollar når en 3,6 GHz-utgave blir tilgjengelig, også den til omtrent 600 dollar. Det ventes at Intel raskt vil forsøke å få opp klokkehastigheten på Prescott-brikkene siden den inneholder løsninger som mer enn noen gang avhenger av rask klokke.

I løpet av våren kommet Grantsdale, en serie brikkesett som skal gi Prescott-systemene ytterligere multimedieegenskaper. Ifølge News.com inkluderer dette støtte for bedre lyd, High Definition Audio, og i enkelte utgaver også innebygde grafikkløsninger som skal kunne konkurrere med mye av den teknologien som i dag selges i separate løsninger.

I tillegg vil Intel innføre PCI Express-grensesnittet i enkelte utgave av Grantsdale. PCI Express vil etter hvert overta plassen både AGP og PCI har som ekspansjonsløsninger i dagens PC-er. PCI Express har langt større båndbredde enn dagens løsninger og er basert på punkt-til-punkt-forbindelser i stedet for en felles buss. Grantsdale skal også støtte minnetypen DDR 2, som skal støtte høyere datarater enn dagens DDR-minne.

- Dette er et grunnleggende sprang framover for plattformens muligheter, Du kommer til å få bedre grafikk og bedre lyd, sier Louis Burns, daglig leder for Intels Desktop Platforms Group, til News.com.

- Hvis du sammenligner den med stabelen med konsumentelektronikk du kan erstatte, er ikke prisen bare attraktiv, men veldig attraktiv, mener Burns.

Noe mer må nok likevel skje før folk flest vil gjøre PC-en til et "møbel" i stua.

- Hvis den ser ut som en PC, vil den ikke ende opp i stua, sa Mark Vena, direktør for Dells Dimension-produkter, under Consumer Electronics Show tidligere i år.

- I løpet av de neste 12 til 24 månedene, vil det skje en dramatisk endring i designet, sa han.

    Les også:

Det snakkes nå om såkalte E PC-er, små PC-er som kan plasseres oppå eller under TV-en. Slike maskiner har nå begynt å dukke opp, men maskiner basert på Intels design skal ifølge News.com først dukke opp til sommeren. Prisen vil starte på omtrent 800 dollar og enhetene, som skal kunne spille av og lagre de fleste medieformer, vil i all hovedsak betjenes ved hjelp av en fjernkontroll.

Et problem med Prescott er det høye effektforbruket. Brikken, som er den første fra Intel som lages ved hjelp av 90 nanometers prosessteknologi, vil trolig ha et effektforbruk på mellom 90 og 100 watt når den belastes, og omkring 40 watt når den går på tomgang. Kommende brikker med høyere klokkehastighet vil trolig forbruke enda mer strøm, og noen forbedring ventes ikke før i Tejas-arkitekturen, som skal komme mot slutten av året.

Høyere strømforbruk betyr at mer varme må ledes bort fra prosessoren. Dette betyr normalt kraftigere og gjerne mer støyende viftesystemer. Dette er ikke ideelt, spesielt ikke på stua hvor et støyende system kan ødelegge lydopplevelsen systemet skal tilby.

Burns forteller til News.com at Intel arbeider med å redusere støyen fra disse systemene ved å designe ny blader på viftene og forbedre luftgjennomstrømningen inne i PC-kabinettene ved å omorganisere plasseringen av komponentene. Mye er trolig allerede med i BTX-standarden. Produkter basert på denne skal komme markedet senere i år.

Til toppen