BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover bedre undertekst for webvideo

Microsoft i spissen for foreslått W3C-standard.

Muligheter med videounderteksting basert på SDP-US.
Muligheter med videounderteksting basert på SDP-US. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2013 - 10:02

Teknologien for underteksting av HTML5-basert webvideo er fortsatt på et tidlig stadium. Derfor har ble det tidligere i år startet et arbeid med å utarbeide en W3C-spesifikasjon for videoteksting som vil føre til at mer avansert funksjonalitet for videoteksting kan støttes direkte av nettleseren, uten å måtte bruke mer krevende JavaScript-løsninger.

Microsoft er medlem av W3C Timed Text Working Group, sammen med aktører som Adobe, NBC Universal, Cox, Apple og Netflix. Denne gruppen har utformet en profilspesifikasjon for underteksting av video. Denne kalles for TTML Simple Delivery Profile for Closed Captions (SDP-US). I første omgang skal spesifikasjonen etablere et minimumsnivå for interoperabilitet mellom TTML10 og eldre undertekstformater som brukes i det amerikanske markedet.

Men Microsoft skriver i et blogginnlegg at spesifikasjonen også åpner for underteksting av nettvideo med profesjonell kvalitet.

– For å oppnå opplevelsen fra kringkastet tv, er weben nødt til å tilby undertekstingsfunksjonalitet som inkluderer utheving av ord, nøye synkronisering mellom tekster og talte ord, fleksibel posisjonering, samt styling og animering av undertekster, skriver Sandeep Singhal i Microsofts Internet Explorer-gruppe i blogginnlegget.

Bygger på etablerte standarder

Den kommende spesifikasjonen, altså SDP-US, er basert på TTML (Timed Text Markup Language), en mye brukt spesifikasjon for utveksling av undertekster. Mens TTML definerer grunnleggende undertekstegenskaper som layout, stil og timing, skal SDP-US bidra til strømlinjeforming av produksjonen av undertekster for bruk på weben, for avspilling ved hjelp av et stort utvalg av programvare og enheter.

Internet Explorer 10 har allerede en viss støtte for undertekster gjennom støtte for HTML-elementet track og filformatene TTML og WebVTT.

Ifølge Microsoft vil også SDP-US-baserte undertekster vises ved hjelp av track-elementet, som skal laste en fil som inneholder både en tekstrepresentasjon av dialog og handlinger i video, samt stiler for dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.