Lover billigere lagring med flashkonkurrent

Nanochip kombinerer flere teknologier for å lage en lavpris-konkurrent til flashminne.

Lover billigere lagring med flashkonkurrent

Nanochip kombinerer flere teknologier for å lage en lavpris-konkurrent til flashminne.

Amerikanske Nanochip skal være i rute med utviklingen av en ny type lagringsmedium som skal både skal være kompakt og forholdsvis billig. I alle fall billigere enn dagens flashminne.

Lagringsteknologien kombinerer en form for faseskift-minne med lese- og skrivehoder som kontrolleres av et MEMS (MicroElectro-Mechanical System). Minnebrikkene skal ifølge EE Times benytte DRAM-lignende grensesnitt, men fungere som en harddisk med flere hoder internt.

Nanochip har som mål å kunne lage bitceller som måler 2 x 3 nanometer, noe som åpner for å kunne lagre en terabyte per brikke. Men brikkene som først vil komme på markedet, vil ha celler som måler 15 x 15 nanometer og som skal kunne romme 100 gigabytes med data. Disse ventes å bli tilgjengelige som prototyper og i testeksemplarer i 2009, med masseproduksjon først året etter.

Blant aktørene som har invester i Nanchip er Intel.

- Nanochips teknologi er godt posisjonert til å tilby minnekapasiteter med eksponentielt høyere lagringstetthet enn flashteknologier, til en kostnad per gigabytes som er betydelig lavere, sier Keith Larson, en visepresident i Intel Capital, i en pressemelding.

Til toppen