Lover billigere lagring med krympet flashminne

Sandisk har gjort to framskritt som kan gjøre det betydelig billigere å produsere flashminne.

Lover billigere lagring med krympet flashminne

Sandisk har gjort to framskritt som kan gjøre det betydelig billigere å produsere flashminne.

Prisen på flashminne går raskt nedover, men fortsatt er det langt igjen før dette lagringsmediet kan konkurrere på pris per megabyte, sammenlignet med harddisker i PC-klassene.

Flashminne har sine begrensninger når det gjelder lagringstetthet, men nå ser det ut til at Sandisk har i samarbeid med Toshiba gjort et par framskritt som kan gjøre flashminnet mer kompakt. Det skal også bety lavere pris, lover selskapet.

I månedsskiftet mars/april i år skal Sandisk starte masseproduksjon av verdens første kommersielt tilgjengelige NAND-flashminne med tre bits per celler (x3).

En 16 gigabits x3 NAND-basert flashminnebrikke basert på Sandisks standard 56 nanometers prosessteknologi vil gi plass til 20 prosent flere brikker per wafer sammenlignet med standard NAND MLC-minne (Multi-Level Cell) som kan lagre to bits per celle med den samme prosessteknologien.

Sandisk og Toshiba har brukt de siste to årene på å utvikle den nye x3 flasharkitekturen, som skal tilby en skrivehastighet på 8 megabytes per sekund per brikke. Dette skal tilsvare skriveytelsen til dagens MLC-flashminne med to bits per celle.

Den andre milepælen Sandisk har oppnådd sammen med Toshiba, vil bli tatt i bruk kommersielt i løpet av andre kvartal i år. Da vil selskapet begynne å produsere MLC-flashminne med en 43 nanometers prosessteknologi.

Dette skal doble lagringstettheten til 16 gigabits minnebrikker sammenlignet med minnebrikker laget med 56 nanometers teknologi, noe som skal redusere produksjonskostnadene per megabyte betydelig.

De første 16 gigabits-brikkene skal leveres i andre kvartal, mens de første 32 gigabits-brikkene vil bli levert i andre halvdel av 2008.

Til toppen