Lover billigere samtaler til utlandet

Frekt «SIM-plaster» omgår operatørenes roaming.

SIM-plasteret er et supertynt tillegg til mobilens vanlige SIM-kort.
SIM-plasteret er et supertynt tillegg til mobilens vanlige SIM-kort.

Frekt «SIM-plaster» omgår operatørenes roaming.

En dansk løsning for billige mobilsamtaler til og fra utlandet, gjøres tilgjengelig i Norge i disse dager. I første omgang er tilbudet forbeholdt bedriftskunder.

For «noen hundre kroner» (det oppgis ingen listepris) kan man kjøpe et «SIM-plaster» – en supertynn brikke – som festes til mobilens vanlige SIM-kort.

SIM-plasteret aktiveres når man ringer til noen i utlandet, eller bruker mobilen under et utenlandsopphold. Da rutes samtaler automatisk over IP i stedet for gjennom mobiloperatørenes roaming-løsninger.

Interfone International, det danske selskapet som har utviklet løsningen, har etablert et internasjonalt nettverk av samarbeidspartnere som sørger for at samtalene rutes utenom mobiloperatørene unntatt der de bare tar seg betalt som for lokalsamtaler.

SIM-plasteret til Interfone festes til det vanlige SIM-kortet og skal passe til alle mobiler. En løsning for micro-SIM loves i løpet av sommeren.
SIM-plasteret til Interfone festes til det vanlige SIM-kortet og skal passe til alle mobiler. En løsning for micro-SIM loves i løpet av sommeren.

Sammenliknet med dagens roaming-priser, loves besparelser på opptil 97 prosent.

– Minuttprisen til Pakistan fra Norge er opptil 16 kroner per minutt. Med Interfone ringer man for bare 49 øre per minutt til blant annet Pakistan, USA, Kina og Thailand, sier Morten Ove Nilssen som er salgsdirektør for Interfone International i Norge.

Nilssen, som har arbeidet innen tele og mobil siden 1983, peker på at Interfone ikke krever endringer i mobilabonnement. Man beholder sitt vanlige mobilnummer, og samtalepartneren vises på mobilen som vanlig. Utenom SIM-plasteret, kreves det ingen endringer i mobilen, heller ingen app. Løsningen er bare avhengig av GSM-dekning: Den krever verken mobilt bredbånd eller trådløs IP-sone.

– Løsningen er grundig testet og fungerer på alle mobiltelefoner med vanlig SIM-kort, sier Nilssen.

En løsning for iPhone 4 og andre mobiler med micro-SIM loves i løpet av våren og sommeren.

Det tar litt lenger tid å etablere en forbindelse gjennom Interfone enn når man kun forholder seg til mobiloperatører. Det advares at forbindelsen unntaksvis kan avbrytes: I så fall vil Interfones server gjenopprette forbindelsen og ringe til partene slik at de kan videreføre samtalen.

Oppfinneren av Interfone-løsningen er Martin Schuh. Selskapet er etablert med støtte fra Mayday Invest, et investeringsselskap i Aabenraa som fokuserer på oppstartselskaper med «markant vekst- og utviklingspotensial».

Interfone kan sies å representere et interessant tilskudd til et marked skapt av mobiloperatørenes overprising av samtaler over landegrensene. Det kan bli ekstra interessant dersom de greier å utvide løsningen til også å omfatte datatrafikk.

Til toppen