Lover deg online video i "leiefilmkvalitet"

Video på Internett tar et langt skritt framover når nå RealNetworks oppgraderer sin "webcasting-teknologi". For nettbrukerne - de med høy båndbredde vel å merke - betyr nyheten vesentlig bedre og større bilder.

Snart kan du via Internett få se fullskjermvideo og TV-programmer med samme billedkvalitet som du får på en gjennomsnittlig leievideo på hjørnet, skal en tro markedsdirektør Peter Zaballos i Real Networks, som overfor Mercury News hevder at brukerne faktisk kan få tilnærmet DVD-kvalitet dersom de tar seg tid til å laste ned filmer med den nye teknologien.

Video er krevende å overføre fordi det er store mengder data det er snakk om. Med den nye programvaren fra RealNetworks, som selskapet nå slipper ut i en foreløpig versjon, får både den med lav som høy båndbredde bedre bilder. Den synlige forskjellen er at de med dårligere nettkapasitet får se videobildene i en mindre størrelse enn de som har en sprek fastlinje. Jo dårligere nettkapasitet du har, desto mindre blir videopresentasjonen. Mercury News rapporterer fra tirsdagens demonstrasjon av den nye programvaren at en vanlig modembruker fikk opp "et overraskende klart, kredittkortstort bilde". Ved høyere hastigheter - omlag 500 kbps - leverte den nye RealNetworks-programvaren fullskjermsvideo i VHS-kvalitet.

Både RealNetworks og Microsoft kjører allerede videoprogramvare som gir webvideo med tilnærmet TV-kvalitet. Analytikere sier til Mercury News at den siste nyheten fra RealNetworks definitivt er av det gode slaget, og kan bety at også Hollywood omsider begynner å vurdere Internett som en kvalitativt god nok distribusjonskanal.

Online-video har mer eller mindre vært uglesett av filmselskapene i Hollywood, som har uttrykt stor misnøye med dagens nettløsninger som stort sett gir uklare, hakkete og hoppende videobilder.

Dersom teknologien nå blir så god at den også er spiselig for filmindustrien, betyr det at mer - mye mer - innhold kan gjøres tilgjengelig mye raskere via eksisterende kabelnett i stedet for å måtte vente på mer båndbredde. Spørsmålet er om dette argumentet er godt nok for Hollywood, som mer enn noe annet frykter at bedre video over nettet også vil øke omfanget av piratkopiering av filmer. Foruten at filmindustrien selv jobber med å utvikle antipirat-løsninger, jobber også programvareleverandørene med sikkerheten i sine programmer. Omtalte Microsoft har selvfølgelig sin egen kopibeskyttelsesteknologi mens RealNetworks benytter løsninger fra sine partnere.

Til toppen