BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover dramatisk enklere Java-utvikling

Sun åpner utviklerkonferansen JavaOne med nyheter om dramatisk enklere Java-utvikling og integrasjon.

27. juni 2005 - 12:14

Sun åpner sin store utviklerkonferanse JavaOne i San Francisco i dag. Det sentrale temaet blir Java Enterprise Edition 5.0, etterfølgeren til J2EE, som vil bli allment tilgjengelig i løpet av høsten. Årsaken er to nøkkelkomponenter, Java Enterprise Service Bus og Enterprise Java Beans 3.0 som begge lover dramatisk enklere utvikling av Java-applikasjoner og styre systemer med applikasjonsintegrasjonm webtjenester og tjenesteorientert arkitektur (SOA eller «services oriented architecture»).

Enterprise Service Bus gjøres tilgjengelig som åpen kildekode under Suns lisens CDDL («Common Development and Distribution License»), en lisens som i motsetning til GPL gjør det mulig å implementere kildekoden i produkter som selv ikke skal videredistribueres som åpen kildekode. CDDL er OSI-godkjent, og brukes også til å distribuere åpen kildekodeutgaven av Solaris, se OpenSolaris.org.

Sun lokker også med åpen kildekodeprosjektet GlassFish, som gjør applikasjonstjeneren Java System Application Server PE 9.0 (PE står for «platform edition») tilgjengelig under den samme CDDL. Tilgang til applikasjonstjenerens kildekode vil gi utviklere innsyn i Java EE 5.0. Hele GlassFish-prosjektet gjøres tilgjengelig under den mer begrensede lisensen JRL («Java Research License») som bare kan brukes i forbindelse med utvikling, men verktøysjef i Sun Joe Keller forsikrer overfor amerikanske medier at applikasjonstjeneren distribueres under CDDL.

Sun mener at Enterprise Service Bus – i praksis en felles buss for webtjenester i en applikasjonsinfrastruktur – og EJB 3.0 vil bidra til å likestille Java med Microsofts Visual Studio som rask og effektiv utviklingsplattform. EJB 3.0 inneholder en rekke nye attributter for enklere utvikling. Det utfylles av Java Server Faces for å gi tilgang til mange nye muligheter til å bruke ferdig kodede funksjoner.

Enterprise Service Bus (ESB) kommer i versjon 1.0 i sommer. Den bygger på versjon 1.0 av en ny spesifikasjon, kalt Java Business Integration. Ifølge Keller markerer ESB starten på standardiseringen av Java-basert integrasjon. Det skal tilby en standardisert måte å bygge en felles plattform også for applikasjonstjenere, webtjenere og portaltjenere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.