BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover ekstrem fart med nye SSD-er

Både til serverrommet og pc-er.

Den nye DC P3608-serien med SSD-er er den aller raskeste Intel har å tilby.
Den nye DC P3608-serien med SSD-er er den aller raskeste Intel har å tilby. Bilde: Intel

Den store fordelen til SSD, sammenlignet med harddisker, er hastigheten data kan leses og skrives med. Nå har forspranget blitt enda noen hakk større, i et marked hvor det stadig settes nye rekorder.

For datasenteret

I går avduket Intel den nye SSD-serien DC P3608, som er beregnet for datasentre og bruksområder med store datasett, for eksempel databaser.

De nye SSD-ene fra Intel er utstyrt med et PCIe 3.0 x8-grensesnitt og leveres med doble NVMe-kontrollere, noe Intel oppgir skal fungere ekstra godt sammen med selskapet Xeon-prosessorer.

Da skal man, litt avhengig av modell, kunne oppnå sekvensielle lesehastigheter på opptil 5 gigabyte i sekundet. Sekvensiell skriving skal kunne gjøre med en hastighet på opptil 3 gigabyte i sekundet.

SSD-en kan utføre opptil 850 000 IOPS (Input/output Operations Per Second) og 150 000 IOPS ved henholdsvis vilkårlig lesing og skriving av datamengder på 4 kilobyte. Intel presenterer her data fra en databaseorientert ytelsestest hvor den nye SSD-familien sammenlignes med det som oppgis å være Intels beste SSD med PCIe x4-grensesnitt.

Om ikke annet, så viser tallene at brede PCIe-grensesnitt gir betydelig bedre overføringskapasitet og responstid ved databasespørringer enn smalere PCIe-grensesnitt, for ikke å snakke om SSD-er med SATA-grensesnitt.

Intel skal ha begynt leveransene av den nye SSD-serien allerede. Enhetene kommer med opptil 4 terabyte lagringskapasitet.

Les også: Vanvittig lagringsenhet fra Samsung

 

For pc-en

Sammenlignet med Intels nyeste SSD-er, er den nyeste SSD-serien til Samsung en sinke. Men så er det også beregnet for en helt annen målgruppe. Samsung V-NAND SSD 950 Pro er nemlig beregnet for pc-er, både i bedriftsmarkedet og det øvre forbrukermarkedet.

Det dreier seg om en kompakt enhet med M.2-grensesnitt, noe som ytelsesmessig tilsvarer PCIe x4. Enheten har støtte for NVMe-protokollen og, ifølge Samsung, opptil fire ganger høyere IOPS-tall enn tradisjonelle, SATA-baserte SSD-er.

Samsung V_NAND SSD 950 Pro M.2
Samsungs nyeste SSD er basert på selskapets MLC V-NAND-flashminne. Bilde: Samsung

Vilkårlig lese- og skrivehastighet med datamengder på 4 kilobyte er på opptil henholdsvis 300 000 og 110 000 IOPS. Maksimal sekvensiell lese- og skrivehastighet er på henholdsvis 2,5 og 1,5 gigabyte per sekund.

Enhetene skal komme i salg i Norge i midte av oktober med lagringskapasitet på enten 256 eller 512 gigabyte. Veiledende pris er henholdsvis 2200 og 3700 kroner.

Var du klar over dette? Mye vanskeligere å redde data på SSD 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.