Lover en helt utrolig PC

Et selskap som kaller seg Atom Chip skal neste år vise fram en bærbar PC med helt utrolige spesifikasjoner.

Et selskap som kaller seg Atom Chip skal neste år vise fram en bærbar PC med helt utrolige spesifikasjoner.

Uttrykket 'hel utrolig' bør du nok ha i tankene hele tiden når du leser denne artikkelen. Vi har valgt å skrive den, til tross for at produktet vi omtaler, sannsynligvis aldri vil bli virkelig - i hvert fall i løpet av i den tidshorisonten som det ukjente selskapet som står bak, Atom Chip Corporation, oppgir. Leserne bør derfor foreløpig anse dette som underholdende science fiction. Det eneste som kan tyde på at det ikke bare er snakk om en spøk, er at selskapet har meldt seg på neste års Consumer Electronics Show (CES 2006) for å stille ut sine produkter der. Messen arrangeres i begynnelsen av januar. Dessuten har grunnleggeren av selskapet, Shimon Gendlin, fått innvilget et amerikansk patent med tittelen "Non-volatile record carrier with magnetic quantum-optical reading effect and method for its manufacture" allerede i 1998, så er det en spøk, er den i det minste godt forberedt.

Uansett, produktene det er snakk om kan potensielt gi et bilde av hva hvordan en PC kan være bygget opp om en håndfull år, hvis den teknologiske utviklingen ikke støter på for mange hindringer.

Selskapet presenterer seg selv om et forsknings- og utviklingsselskap for ny datamaskindesign. Det skal ha utviklet en serie kvante- og kvanteoptiske enheter for både lagring og prosessesering av data. Stikkord er ikke-flyktig minne og ekstremt høy tetthet.

Komponentene skal kun være basert på optoelektronikk med fast tilstand, uten noen form for bevegelige deler. Én kubikkmillimeter skal kunne lagre 3,2 gigabytes med data, uten at dataene forsvinner nå strømmen skrus av. Minneproduktene skal kunne kobles til standard grensesnitt for ATA og 144- eller 200-pinner SODIMM. Avhengig av grensesnitt er forventet utsalgspris per gigabyte oppgitt til å bli mellom 2,50 og 6 dollar.

I NvIOpRAM, som minnetypen kalles, skal informasjonen bli lagret og lest ved hjelp av en laserstråle. Lagringstettheten er på 128 MB/kvadratmillimeter, hvor lagringsmediet har en tykkelse på 20 mikroner. Teknologien åpner for at minne kan settes sammen til pakker med kapasitet på 256 GB, med en dimensjon på 10 x 4 x 4 millimeter. Disse pakkene skal kunne settes samme til langt større moduler. Den vedvarende lese- og skrivehastigheten skal være på henholdsvis 8 og 6 gigabytes per sekund - minimum.

Atom Chip skal også ha utviklet en prosessor basert på kvanteteknologi. Denne skal hete AtomChip Quantum II og har en klokkehastighet på 6,8 GHz. Prosessoren skal ha 256 MB innebygd minne. Selv om det ikke er oppgitt, må den være x86-kompatibel, siden Windows XP er blant operativsystemene som skal kunne kjøres på den.

Under CES 2006 planlegger selskapet å vise fram en bærbar PC som tar i bruk både prosessoren og minnet. Bortsett fra en vanlig DVD-spiller og en vifte eller to, skal maskinen være uten bevegelige deler. Systemminnet skal være en eller flere 200-pinners NvIOpSRAM-SODIMM på til sammen én terabyte. Dessuten vil den ha 2 TB lagringsplass i form av NvIOpRAM med ATA-grensesnitt. Maksimal batteritid er oppgitt til å være åtte timer, mens vekten på maskinen, som skal være utstyrt med en 12,1 tommer WXGA-skjerm, skal være 1,9 kg.

Alternativ skal den kunne utstyres med fire Pentium M-prosessore, men da økes både vekten og effektforbruket betydelig. En gjennomgang av spesifikasjonene finnes på denne siden.

Hovedgrunnen til at vi er skeptiske, er at veldig mange synes det er morsomt å narre pressen med denne typen saker, som kanskje spres over hele verden. Det er godt mulig at det er tilfellet også denne gangen - mye peker i den retning, blant annet den ikke helt veldesignede websiden til Atom Chip med de litt underlige cleanroom-bildene, de fantastiske spesifikasjonene og det at knapt noen har hørt om selskapet tidligere. Vi oppfordrer våre teknisk kyndige lesere til å gå gjennom de detaljene som er publisert både på websidene til Atom Chip og i det nevnte patentet, for å se om noe ikke "henger på greip".

    Les også:

Men vi har også sett tilfeller, slik som Liebermann, hvor leserne våre mente de fantastiske PC-ene og skjermene selskapet presenterte, måtte være snakk om en spøk - noe det ikke var, men hvor selskapet likevel gikk på ryggen i fjor høst på grunn av manglende salg og leveringsdyktighet. Nå ser det faktisk ut som det på nytt er aktivitet på sidene deres, og også her snakkes det blant annet om lagringsløsning uten bevegelige deler og svært raske prosessorer.

Til toppen