FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover enda billigere netbooks med Android

Ved hjelp av mobilteknologi vil Freescale åpne for enda billigere minibærbare.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. feb. 2009 - 10:16

Brikkeprodusenten Freescale Semiconductor kunngjorde denne uken at selskapet i samarbeid med andre har laget et referansedesign til en minibærbar basert på Freescale i.MX515-prosessor, som ble lansert i januar.

Dette er ikke en ordinær CPU, men det Freescale kaller en integrert multimedie-applikasjonsprosessor. Den har blant annet integrerte akseleratorer for video- og bildeprosessering, men også støtte for I/O-systemer som USB, Ethernet og PATA.

Designet skal lede til konsumentprodukter med som ifølge Freescale har gigahertz-ytelse, god grafikkytelse og åtte timers batteritid, samtidig som at prisene er svært lave.

Freescale kommer ikke nærmere inn på prisen i selskapet egen pressemelding, men i intervjuer med blant annet Reuters, antydes en prislapp på omtrent 200 dollar.

i.MX515-prosessoren er basert på ARM-arkitekturen, som er langt vanligere i mobiltelefoner enn i større datamaskiner. De flestes av dagens netbooks benytter Intels Atom-prosessor, som nok er kraftigere og samtidig også dyrere.

Til Reuters sier Freescale at med ARM-baserte prosessorer oppnår man nesten dobbelt så lang batteritid som med Atom, samtidig som prisene og varmeutviklingen er lavere, noe som eliminerer behovet for vifter.

Den nye prosessoren er basert på ARM Cortex-A8-kjernen og kan klokkes fra 600 MHz til 1 GHz. Prosessoren støtter DDR2- og mDDR1-minne. DDR2 er mest aktuelt i netbooks.

På operativsystemsiden har Freescale lagt til støtte for Android, som også er mest brukt i mobiltelefoner, i tillegg til Linux-distribusjonene Xandros og Ubuntu, samt HyperSpace fra Phoenix Technologies.

Referansedesignen inkluderer også støtte for 3G-baserte mobilnettverk, noe som er gjort i samarbeid med Wavecom og Option.

i.MX515-prosessoren er nå tilgjengelig i testeksemplarer for produsenter av netbooks. Masseproduksjonen skal starte i neste kvartal. Freescale venter at netbooks basert på referansedesignet vil komme på markedet før jul i år.

Freescale mener at salget av netbooks vil dobles fra i fjor til i år, til omtrent 30 millioner, noe som likevel er lavere enn anslaget til ABI Research på 35 millioner. Noe av veksten kan trolig oppnås gjennom lavere priser, ikke minst i utviklingsland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.