FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover enklere smart-tv med Ubuntu

Canonical med tv-system «for mennesker».

Ubuntu TV skal blant annet tilby mulighet for leie av film og opptak av tv-sendinger.
Ubuntu TV skal blant annet tilby mulighet for leie av film og opptak av tv-sendinger. Bilde: Canonical
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2012 - 15:50

Ubuntu har vokst fram som Linux-distribusjon ved å gjøre det relativt enkelt å få systemet til å fungere til dagligdagse oppgaver for vanlige pc-brukere. Distribusjonen har derfor hatt slagsordet «Ubuntu: Linux for human beings».

Canonical, selskapet som står bak Ubuntu, spiller nå videre på dette slagsordet når selskapet nå introduserer Ubuntu TV med det nye slagordet, «TV for human beings».

Ubuntu TV framstår som et system temmelig tilsvarende Google TV og de proprietære smart-tv-systemene som brukes i de litt mer avanserte tv-ene i dag. Felles for en rekke av disse systemene er at brukervennligheten er så dårlig at selv teknologer river seg i håret.

Det er på dette området Ubuntu TV skal gjøre en forskjell, ved blant annet å bruke det allerede kjente brukergrensesnittet Unity.

Ubuntu TV-programvaren kan enten kjøres direkte i tv-en eller på en separat enhet. Den kan sørge for avspilling av innhold fra en rekke ulike enheter og kilder, inkludert kringkastet fjernsyn, dele innhold med andre enheter, samt at den tilbyr tv-guide, opptaks- og timeshift-funksjonalitet og en tv-opplevelse som er integrert med den som tilbys av ulike applikasjoner.

Det vil være mulig å laste ned og bruke Ubuntu TV i stue-pcer, men Canonical håper å få leverandører av tv-apparater med på notene, slik at tv-er kan tilbys med Ubuntu TV forhåndsinstallert.

Ifølge PC Pro skal Canonical være i forhandlinger med tv-leverandører om bruk av Ubuntu TV i kommende tv-produkter.

Administrerende direktør i Canonical, Jane Silber, sier til PC Pro at tv-leverandørene er varsomme med å trå inn i den lukkede tilnærmingen som Apple og i økende grad også Google satser på.

– Vi ser mye etterspørsel etter en nøytral aktør, sier hun.

Det er liten tvil om at utvikling av proprietære smart-tv-løsninger er kostbart for tv-produsentene. Samtidig bidrar det til å få produktene til skille seg mer ut fra konkurrentenes. Foreløpig ser det ut til at de forsøker en blanding av egne løsninger og løsninger som flere andre også tilbyr. Dette inkluderer Google TV og etter hvert også Ubuntu TV og trolig noe lignende fra Apple.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.