Lover fartsrekorder med ny Opera

Betaversjonen er nå tilgjengelig.

Lover fartsrekorder med ny Opera
Bilde:

Opera Software kom i dag med en betautgave av Opera 10.50, i første omgang bare til Windows. Men Mac- og Linux-versjonene skal ikke være langt unna.

Dette er ikke den første testutgaven av Opera 10.50, eller 10.5 som den også har blitt kalt. I desember i fjor kom selskapet med en prealfa-utgave som første og fremst skulle vise hva selskapet hadde på trappene.

Det er grunn til å tro at betaversjonen er langt mer stabil.

I kunngjøringen hevder Opera Software har den nye betaversjonen er verdens raskeste nettleser. Nettstedet Betanews tester jevnlig ytelsen til de aller nyeste utgivelsene av nettlesere. I en test som ble publisert den 2. februar i år gikk prealfa-utgaven av Opera 10.50 av med seieren. Det er liten grunn til å tro at den nye betaversjonen vil gjøre det noe dårligere, selv om ferske versjoner av WebKit-baserte nettlesere som Chrome og Safari ikke ligger så langt bak.

Menyene i Opera 10.50 har blitt samlet i den nye O-fanen.
Menyene i Opera 10.50 har blitt samlet i den nye O-fanen.

Opera 10.50 leveres med blant annet ny JavaScript-motor og nytt grafikkbibliotek, Vega. Begge deler har betydning for ytelsen. Carakan, den nye JavaScript-motoren skal være mer enn åtte ganger raskere enn forgjengeren, Futhark.

De fleste av nyhetene Opera 10.50 er allerede kjente fra prealfa-utgaven, som vi har omtalt her. En komplett oversikt over nyhetene i Windows-utgaven finnes på denne siden.

I tillegg til ytelsesforbedringene, loves det at den nye versjonen av presentasjonsmotorenen, Presto 2.5, skal ha utvidet støtte for elementer fra HTML5, full støtte for CSS 2.1 og bedre støtte for CSS3 enn dagens versjon.

Brukergrensesnittet har blitt designet på nytt, og det opplyses om at nettleseren inkluderer en ny plattform som lar Opera Widgets kjøre i separate prosesser, uavhengige av nettleseren. Dette kan ha stor betydning for stabiliteten til nettleseren. Det loves også bedre integrasjon med brukergrensesnittet i Windows 7.

Opera 10.50 beta kan lastes ned fra denne siden.

    Les også: