TELEKOM

Lover «FM-lyd» til evig tid

Entusiast bygger DAB inn i gamle radioer.

Din gamle Kurér trenger ikke kastes når Norge slukker FM-båndet i 2017. Men innmaten må byttes.
Din gamle Kurér trenger ikke kastes når Norge slukker FM-båndet i 2017. Men innmaten må byttes. Bilde: Sindre Skrede/Wikimedia Commons
4. feb. 2011 - 12:44

DAB til din gamle Kurér? Ikke noe problem. Med Roald Ramsdals hjelp får din 50-talls Kurér evig liv - uavhengig av at FM-nettet slukkes i 2017.

I Bygdøy allé på Oslos vestkant ligger det du minst venter deg i kanskje hovedstadens mest fasjonable strøk. Inneklemt mellom eksklusive utstillingsvinduer med klær og møbler de færreste av oss har hørt om, ligger Roald Ramsdals radioverksted, eller "Butikkhandel med elektriske husholdningsapparater, radio og fjernsyn, som er den forretningsmessige betegnelsen, ifølge telefonkatalogen.

Radiooraklet ser spørrende på oss idet vi entrer den overfylte sjappa. Hyllene er overlesset med radioer, grammofoner og båndspillere fra en tid da selv FM var siste nytt. Nå skal FM-båndet slukkes med DAB som arvtaker.

Verksted for hele landet

Roald Ramsdal ser spørrende på oss idet vi entrer den overfylte sjappa.

- Slukkes, sier du? Nei, det har jeg ikke fått med meg. I 2017? Nei, da har jeg nok gått av med pensjon! sier han med et smil.

Ramsdal er radioentusiast på sin hals. Hele landet bruker ham som radiofikser. For Roald er nemlig ingen radio for gammel. På etterlignet nordnorsk forteller han muntert om en fyr fra Tromsø som fattet nytt håp etter å ha sporet opp Roalds radioverksted i tjukkeste Oslo.

Og selv om butikken virker anonym mellom de prangende naboene, strømmer kundene til. Paradoksalt nok er DAB noe av hemmeligheten: Et lite skilt i vinduet forkynner nemlig Roald hemmelighet: Han lager DAB av din gamle radio.

DAB i forkledning

- Jeg skal ikke akkurat påstå at de går som hakka møkk, men de selger bra, innrømmer han.

Hva vi snakker om? Jo en liten duppeditt til 1.200 kroner som får radioen din til å virke selv om FM-båndet nå altså stenges om seks år. Den sølvgrå dingsen er en liten DAB-mottaker uten forsterker. Du kobler den til din gamle radio, et voilá, så har du fremdeles den gamle, gode lyden.

Det hele styrer du via en fjernkontroll fra godstolen - men etter at du har gjemt bort den lille DAB-dingsen, er Roald snar med å understreke. Dermed kan du nyte «FM-lyd» så lenge du orker, uten å forholde deg til begreper som DAB+, nettradio, podkast et voksende mylder av radioapplikasjoner til mobiler og nettbrett.

- Jeg bryr meg ikke om iPod og sånt, sier Ramsdal. - Sånne fislete greier hadde jeg aldri orket! (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.