FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover forbedret søk med bildegjenkjenning

Lignende lansering fra både Google og Hitachi på samme dag.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. okt. 2009 - 10:49

Både Google og Hitachi America tilbyr nå tjenester for søk etter bilder som tar i bruk bildegjenkjenning for å levere bedre resultater. Men Hitachis tjenestene går noe hakk lenger på dette området enn det Google nå gjør.

Noe av utfordringen med bildesøk på weben er at det finnes svært mange bilder der ute som ikke er tilknyttet noen form for relevant, beskrivende informasjon. Dermed kan en søketjeneste ikke uten videre vite hva bildet inneholder. Dermed kan søkeresultatene mangle mange bilder som egentlig er relevante.

I andre tilfeller kan nøkkelordene som brukeren skriver inn, være tvetydige. Skriver brukeren inn ordet «jaguar», er det uklart om brukeren mener for eksempel kattedyret eller bilen.

Google er nå i ferd med å rulle ut en funksjon som gjør det mulig å finne bilder som ligner på ett man allerede har fått fram i søkeresultatene. Dette kalles for «Similar Images» og har til nå vært en eksperimentell tjeneste underlagt Google Labs.

Googles bildesøk med Simular Images
Googles bildesøk med Simular Images

Den fungerer slik at man kan klikke på en egen lenke som vises under hvert av bildene i søkeresultatet. Da kommer man til en resultatside med bilder som ligner.

Funksjonen rulles gradvis ut og ser ikke ut til å være tilgjengelig fra Norge ennå.

Hitachi står bak tjenesten GazoPa, som i går ble gjort tilgjengelig i en offentlig betaversjon. En lukket betautgave har vært i drift siden september i fjor.

På GazoPa gis brukeren mulighet til å søke etter bilder basert på nøkkelord, for deretter å få vist alle bildene som ligner på det man velger ut fra resultatene.

Men i tillegg kan GazoPa finne bilder med motiv som ligner på et som brukeren selv bidrar med. Dette kan være et bilde brukeren laster opp, et bilde brukeren tegner selv, eller ut bilde som er tilgjengelig ved hjelp av en URL.

Det kan dog diskuteres hvor gode resultatene er. Da vi lastet opp et bilde av en kommende mobiltelefon, fikk vi opp i retur en mengde bilder av lignende mobiltelefoner, men også noen bilder av modellbiler med omtrent samme farger som mobiltelefonen - temmelig uavhengig av hvilke innstillinger vi valgte for søket. Så man kan nok si at det gjenstår litt før GazoPa er klar for offisiell lansering.

Søk i GazoPa etter bilder som ligner på mobiltelefonen øverst, ga en del underlige resultater.
Søk i GazoPa etter bilder som ligner på mobiltelefonen øverst, ga en del underlige resultater.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.