Lover fri programvare til klynge-Windows

Beta 2 av Windows Cluster Server er klar, og Microsoft lover applikasjoner i åpen kildekode.

Beta 2 av Windows Cluster Server er klar, og Microsoft lover applikasjoner i åpen kildekode.

Microsoft sier de seinere i dag vil lansere beta 2 av klynge-utgaven av Windows, kjent som Windows Compute Cluster Server 2003. Samtidig vil selskapet bidra til å etablere Windows-tungregnesentrer ved ti universiteter verden over, blant annet i Southampton i England, Tokyo, Stuttgart og Shanghai, under fellesbetegnelsen «Institution for High Performance Computing».

Microsofts klyngeserver skal komme på markedet i løpet av første halvår 2006. Ifølge uttalelser på selskapets nettsted fra Bob Muglia, sjef for avdelingen «Server and Tools», omfatter beta 2-utgaven alt som skal være av funksjonalitet i den ferdige utgaven, inkludert fininnstillingsverktøy for InfiniBand og gigabit Ethernet. Det er åpent for alle å evaluere løsningen.

Muglia framhever at Microsoft har lagt forholdene til rette slik at det skal bli enkelt for tredjepartsleverandører å overføre klyngeapplikasjoner til Cluster Server. Målet er å gjøre «et stort utvalg kommersielle og åpen kildekodeapplikasjoner tilgjengelige for denne plattformen når den kommer på markedet neste år».

To andre nøkkelegenskaper, ifølge Muglia, er at drift og brukertilgang er ordnet med tanke på størst mulig enkelthet og integrasjon med øvrige Microsoft-verktøy.

Cluster Server utfordrer ikke Linux- og Unix-løsningene for de aller tyngste behovene, men er beregnet på klynger med opptil 64 prosessorer, det vil si «avdelingsnivå», sier Microsofts HPC-direktør («high performance computing») Kyril Faenov i et intervju med New York Times.

    Les også:

Til toppen